Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Vuoroveden vaihtelu valtamerissä syntyy kuun ja auringon tai näiden yhteisen vetovoiman vaikutuksesta.Tässä esillä olevat vuorovesikäyrät perustuvat Tenovuonossa tapahtuvaan vuorovesivaihteluun - käyrien avulla voi arvioida milloin nousuvesi tuo lohta vuonoon ja miten nousujen rytmi vaikuttaa jokeen nousevan lohen liikkummiseen varsinkin Alakönkäällä. On arvioitu, että nousuveden huipusta kestää 4...6 tuntia lohen saavuttaa Alakönkään alin osa, Boratbocka, riippuen luonnollisesti myös siitä, että lohi nousee jokeen eikä palaa laskuveden mukana takaisin mereen. Muistettava on toki myös, että yhden millibarin muutos ilmanpaineessa vastaa noin yhden sentin vuoroveden tasoon. Normaali ilmanpaineen vaihtelu voi siis aiheuttaa useiden kymmenien senttimetrien vedenkorkeusvaihtelun. Myös ilmakehässä tapahtuu vuorovesi-ilmiön kaltaista liikettä kuun ja auringon vetovoimien vaikutuksesta.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Vuorovesien seuranta muuttuu:
Norjalainen palveluntuottaja tarjoaa suoran linkin vuorovesien seurantaan, mutta tällä sivustolla voi  vielä nähdä peristeisen sinimuotoisen käyrästän vuorovesien kehittymisestä tunneittain kalastuskauden aikana.

Norjan Kartverket tarjoaa www.sehavniva.no paikkakunta pohjaisen vuorovesitietojen lisäksi karttapohjaiset tiedot.
Alla  linkki vuorovesitietoihin Tenovuonossa:
---


Kun vuorokautisen vuoroveden vaihteluja tarkastellaan esim. koko kalastuskauden jaksolta havaitaan vuoroveden vaihtelun olevan määrättyinä aikoina huomattavasti voimakkaampia kuin muulloin. Jos oletuksena on, että vuorovesi tuo lohta jokeen, on allaolevaan vuorovesispektriin merkitty muutama voimakas jakso noin kuukauden välein - ehkäpä juuri edellisestä syystä kauden otollisimmaksi kalastusjaksoksi.

Muista, että kellon ajat ovat Norjan ajassa... Meillä aika on tuntia edellä.© Asko Jaakola 2014

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Sulje ikkuna

 Ränni ja MustakoskiFierranjokiIskurasjokisuuKuoppanivaHaukikallioAkukoskiTsulleveikoskiOutakoskiJägelveijokisuuNilijokisuuSparrasulkoskiKuoihkakari ja TeppanansaariLevajokisuu NorjassaVitoslompoloUtskoskiVetsikoskiBoratbockan erityslupa-alueNivajoki ja museotieYläköngäsAlaköngas, koskiosuusKuusniemiBildamo, Alakönkään yläosaTorvikoskiSammalnivaPahakoskiMatinköngäsNuorgamUtsjoen kirkonkyläKarigasniemiAngeli