Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

mä sivusto tarjoaa tietoa rannalta tapahtuvasta perhokalastuksesta Inari- ja Tenojoella, koetelluista kohteista ja kalastavista perhoista, perhonsidonnasta,  perhokalastuksen kokemuksista ja ohjeista.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Inarijoen Ränni ja Mustajokisuu

Lasku aloitetaan suurin piirtein koivun kohdilta - lähtöpaikalla viivytään kunnes heittossa on pituutta keskimmäisiin kuohuihin saakka - kuohujen alla sijaitsee laakea penkka, josta ensimmäiset otit varsinkin lohen nousujaksoina tartutetaan.
Rännin kalastaminen vaatii rajoitetun takaheittotilan vuoksi spey/andressoni- tyylien hallintaa, koska heitot pitää saada sijoittumaan keskivirran alla sijaitsevan penkan päälle. Kalastuksessa käytetään etupäässä pintasiimaa, mutta kärkiuppoava tai inter toimii myös tyydyttävällä tavalla, kun alussa käyttää lyhyempää heittoa.
Kalan tarttuessa on varminta uittaa se leiriin saakka ellei ole haavia mukana, sen verran jyrkkä Rännin törmä on. Kalan otin jälkeen onkin syytä tehdä juuri tuota uittamista varten reilu vastaisku, jolla varmistetaan kalan pysyminen mukana - yleensä lohenpörrykoillä näyttää olevan mielessä ylävirta, alavirtaan uiminen tuntuu perin vastahakoiselta, mutta kärsivällisyydellä leiri kuitenkin lähestyy. Leirissä kalan voikin uittaa vartavasten kivettyyn "ylösottopoukamaan". Tapana on myös se, että kalan rannalle saanut siirtyy piippuhyllylle eikä jatka laskuaan ennenkuin seuraavalla vuorollaan - näin parannetaan muidenkin mahdollisuuksia ja jouhevaa kiertoa kalastuksessa.

edellinen

© Asko Jaakola

seuraava