Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Inari- ja Tenojoella käytetyt hyväksi koetellut perhot antavat lohta vuodesta toiseen ja niitä oppii pakostakin käyttämään perhoille sopivilla keleillä. Joka kesä syntyy ns. yhden kesän perhoja, joita perhomiehet sitovat tulevaa varten talvikautena - kuinka usein sattuukaan, ettei niillä seuraavana kesänä tee mitään. Muutamista näistä tulee kuitenkin kestäviä "klassikkoja" joita joutuu rasiassaan kuljettamaan.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Kultavihreä

Sitoja: Asko Jaakola

Koukku:

#6...8 kaksihaara

Perä:

ohut pyöreä kulta

Pyrstö:

majana

Vyö:

musta strutsi

Kierre:

soikea kulta

Runkohäkilä:

oranssi kukko puolitettuna toisesta kierteestä

Runko:

litteä kulta koko rungolla, etuosaan vihreä SLF

Siipi:

alla majava, päällä musta orava

Pää:

musta

Kommentti:

Soittelin kesällä 2000 Malinin Mikolle, joka oli löytänyt nimeämänsä "Kultakoukun" sävyt, jotka jäivät itselleni korvien väliin ns. suurin piirtein. Rungon perusvärit kulta ja vihreä on asettunut oikein, mutta jostain syystä runkohäkiläksi pistin oranssi ja siipeen mustaa.
Perho toimi kuitenkin Inarinjoella heinäkuun puolenvälin jälkeen aina kauden loppuun - kun vesi nousi ja värjääntyi, kelpasi oikeanpuoleinen ja kun vesi nousi sitten elokuulla reilusti kelpasi vasemmanpuoleinen. Näinhän oikeastaan pitikin olla. Perhot on sidottu vanhan malliseen Mustadin kaksihaaraan #6.

© Asko Jaakola Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki Sulje ikkuna