Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Inari- ja Tenojoella käytetyt hyväksi koetellut perhot antavat lohta vuodesta toiseen ja niitä oppii pakostakin käyttämään perhoille sopivilla keleillä. Joka kesä syntyy ns. yhden kesän perhoja, joita perhomiehet sitovat tulevaa varten talvikautena - kuinka usein sattuukaan, ettei niillä seuraavana kesänä tee mitään. Muutamista näistä tulee kuitenkin kestäviä "klassikkoja" joita joutuu rasiassaan kuljettamaan.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Keltainen sarvijaakko

Sitoja: Asko Jaakola

Koukku:

#8 tripla

Lanka:

valkoinen ja musta

Perä:

soikea kulta

Pyrstö:

majava

Kierre:

soikea kulta ja vieressä ohut keltainen villalanka tai vast (ei fluoris.)

Runko:

riikinkukon siikasia kierrettynä lievään sikaarin muotoon

Kurkkuhäkilä:

keltainen kukko puolitettuna siiven eteen

Siipi:

majava

Pää:

musta

Kommentti:

Tapasin Turusen Sepon, joka on Joensuun Perhokalastajien miehiä ja asustelee Kiteellä, Kalastajan Majatalossa Karigasniemellä. Kysyin Sepoltä, onko hän löytänyt toimivaa perhoa aurinkoiselle kelille - jokainen viime kesänä Tenolla kalastanut tietää, ettei auringosta ollut pulaa. Silloin Seppo kaivoi rasiastaa tämän perhon, jonka reseptin kirjasin välittömästi itselleni ylös ja samana päivänä oli omassa valikoimassa jo kyseinen perho ja sille muutamia varaperhoja. Seuraavien viikkojen aikana testasin kierteenä pelkkää keltaista villaa ja mustaa päätä. Testikohteina olivat Inarinjoen "Ränni" ja Nilijokisuun alapuoli. Ränni sinänsä on erinomainen testikohde, koska siinä näyttää aina olevan lohta, kalastus on selkeää ja nopearytmistä, jolloin perhoa voi vaihtaa lähes joka laskulle.
Keskustelin puhelimessa Sepon kanssa ja vaihdoimme näkemyksiä perhon käyttäytymisestä, itse tarjosin perhoa määrätietoisesti aurinkoisella kelillä - myös malleja, joissa oli musta pää ja kierteenä vain keltainen villalanka - näillä muutoksilla ei juuri ollut vaikutusta kalan kiinnostukseen. Jos jotain merkittävää voisi päätellä, niin sanottakoon, että mustapäinen malli sietää kelinä pilvipoutaakin kiinnostuksen vähenemättä.

© Asko Jaakola Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki Sulje ikkuna