Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Inari- ja Tenojoella käytetyt hyväksi koetellut perhot antavat lohta vuodesta toiseen ja niitä oppii pakostakin käyttämään perhoille sopivilla keleillä. Joka kesä syntyy ns. yhden kesän perhoja, joita perhomiehet sitovat tulevaa varten talvikautena - kuinka usein sattuukaan, ettei niillä seuraavana kesänä tee mitään. Muutamista näistä tulee kuitenkin kestäviä "klassikkoja" joita joutuu rasiassaan kuljettamaan.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Blue Charm (muunnos Aj)

Sitoja: Asko Jaakola

Koukku:

#5...#9 double salmon gold (Partridge Salar Double Salmon CS14/2G)

Lanka:

valkoinen ja musta

Perä:

litteä hopea(kahvipaketin hopea) pitkänä puoleen väliin runkoa

Pyrstö:

sininen rämemajava

Vyö:

fluorikeltainen slf dupattuna

Runkohäkilä:

sininen kukko tuplattuna haluttuun sävyyn

Runko:

musta florite dupattuna

Siipi:

alla sininen rämemajava, päällä kimppu nuorta majavaa

Sarvet:

kaksi riikinkukon silmähöyhenen siikasta

Pää:

musta

Kommentti:

Pettämätön Blue Charm kirkkaalle, aurinkoiselle ja poutapilvisäälle, kun joki näyttää ylä- tai alavirtaan siniseltä. Häkilän sinisen valinnalla voi "säätää" perhoa sopivaksi taivaan sinen perusteella. Kannattaa sitoa myös pienempiin koukkukokoihin, kylmään veteen kannattaa kokeilla hopeakoukkua.
Mikael Frödinin suunnittelema "kotkankynsikoukku" torjuttiin lohimiesten keskuudessa huonon tarttuvuuden ja pidon vuoksi. Tämän kesän kokemuksien perusteella väitän, että vika on jossain muualla, tartunta ja pito erittäin hyvät ja sidokset koukkuun uivat kauniisti. Tuntuu siltä, että lohi imaisee koukun kunnolla, koskapa perhon löysi yleensä kielestä tai kiduksista - tuskin kaikki tarjotut sidokset olivat näin haluttuja.

© Asko Jaakola Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki Sulje ikkuna