Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

mä sivusto tarjoaa tietoa rannalta tapahtuvasta perhokalastuksesta Inari- ja Tenojoella, koetelluista kohteista ja kalastavista perhoista, perhonsidonnasta,  perhokalastuksen kokemuksista ja ohjeista.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Outakoski

Mikäli yläpään lasku hirvittää voi sen aloittaa kalastajan takana näkyvää virtaa silmällä pitäen - joka tapauksess tässäkin joutuu kahlaamaan kiertäen kinkaman reunuksen kaukaa - ei niinkään virran vuoksi vaan sen vuoksi, ettei hätyytä kaloja ajeeseen irtoavalla hiekalla ja roskalla. Kinkaman tausta ja päävirran muodostama ristivirta ovat niitä kohtia jonne tulee perhoa tarjota. Siiman valinnassa tämä tulee huomioida - käyttökelpoisia ovatkin runsaammalla vedellä niin intermediate kuin normaaliuppoavakin siima. Virranreununksen tavoittaessaan kannattaakin perhoa pyrkiä ohjaamaan reunuksen mukaisesti mahdollisimman pitkää. Tällaisessa määrätietoisessa ohjaamisessa auttaa pitkä vapa - vaikka 18-jalkaista vierastetaan, niin antaa se paremman pelivaran suunnattaessa perhoa halutulle kohdalle.

Kalastaja on ohittanut jo yläpään kinkaman ja keskittyy kinkaman alapuoleisen pitkän montun ja väylän reunuksen kalastamiseen. Siimana on käytössä todennäköisesti pintasiima, koska vesi on suhteellisen alhaalla - pintasiima antaa myös oivallisen mahdollisuuden kuljettaa perho aivan rantaveteen ilman että se tarttuisi pohjaan. Vuolaammalla vedellä voi huoletta käyttää inter-siimaa, mutta kyseiset kuopat saattavatkin olla "hukassa". Outakosken rantapenkka on laakea ja saattaa erehdyttää kuoppien sijaintia arvioitaessa korkealla vedellä.

edellinen

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

seuraava

© Asko Jaakola