Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

mä sivusto tarjoaa tietoa rannalta tapahtuvasta perhokalastuksesta Inari- ja Tenojoella, koetelluista kohteista ja kalastavista perhoista, perhonsidonnasta,  perhokalastuksen kokemuksista ja ohjeista.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Outakoski saattaa johtaa harhaan mikäli etsii Utsjoki- Karigasniemi tien varresta nimeen johtavia kylttejä, helposti löytää itsensä Outakosken koululta, jolla ei sijainnillisesti ole mitään tekemistä itse kosken kanssa. Sen sijaan Seitala on sen maaginen nimi, joka johtaa kalastajan oikealle koskelle. Harmaa tiehen nähden poikittain Tenon rannalla sijaitseva Seitalan päärakennus kertoo kulkijalle oikeasta paikasta.
Pysäköinti onnistuu mäennyppylän liittymässä - montaa autoa ei paikkaan kuitenkaan sovi, josta voinee vetää sellainen johtopäätös: jos ei autolle ole sijaa, ahdasta alkaa olla koskessakin. Outakosken miehityksen onneksi näkee tielle, jolloin johtopäätöksien tekeminen on helppoa - kalastajia toki pahinpaan tuuhkaan mahtuu tusinan verran, miksei enemmänkin, mutta se edellyttää jo vuoroaan odottavien joukkoon armotonta tarinan iskijää, jotta mieli pysyy virkeänä.
Outakosken lasku alkoi ennen suurin piirtein Seitalan päärakennuksen linjassa olevasta topan malliselta kiveltä - nyt kiven on jäät siirtäneet ja tätä merkkiä ei enää ole, mutta Seitalan talo on edelleen. Tämä laskun aloitus edellyttää kylläkin veven olevan suhteellisen matalalla - jos vesi on korkealla kannattaakin kohdistaa aloitus veden alaisen kinkaman yläpään syvänteeseen ja siitä jatkuvaan kuoppaan, joka seuraa suurin piirtein kinkamaa ja lähestyen lopussaan rantaa.
Kun on saavutettu heittopituus edetään suoraan kohti kinkamaa ja kun perho taittuu kinkamaan edetäänkin kinkaman suunnassa rantaan, jotta vältytään kahlaamasta kinkaman takana olevaan ottipaikkaan. Näin menetellen kinkaman tausta tulee laskettua riittävän tarkasti. Lähestyttäessä rantaa lasku jatkuu reilussa polvivedessä rannan suuntaan "leirikiven" ohitse. Leirikiven alapuolella on monttu aivan rannassa, joka kannattaa kalastaa laskun lopuksi. Aloitettaessa rantaviivan lasku voi heittopituutta hieman jatkaa, jotta yletytään kalastamaan väylän ristivirta. Vaikka heittopituutta jatketaan ei se suinkaan tarkoita, että keskitytään väylän tai sen reunuksen kalastamiseen vaan jokainen heitto kannattaa kalastaa aivan rantaan saakka - otti tapahtuu usein aivan rantavedessä.
Outakosken alapää lasketaan joko oman poolina tai se voidaan laskea samaan pötköön, mikäli porukalla riittää puristusta - yleensä järkevää laskea erillisenä tai jos porukkaa on vähän, niin sen voi aina silloin tällöin käydä kokemassa, koska alapään pienet kuopat houkuttelevat yleensä tittiä ja miksikäs ei suurempaakin tauolle nousun kiihkossa.

Sulje ikkuna

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

seuraava

© Asko Jaakola