Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Inari- ja Tenojoen rannalta tapahtuvaan perhokalastus tulee jatkuvasti uusia harrastajia, sellaisia, jotka ovat kalastaneen lohta muualla sekä sellaisia, jotka ovat saanet aivan uuden kipinän harrastuksen pariin. Tässä yhteydessä on tarpeen kerrata mitä seikkoja sinun perhokalastajana on syytä huomioita tullessasi Inari- tai Tenojoelle.
Ohjeita käyttäytymisestäsi olet saanut kalastusseurastasi, joillakin seuroilla on jopa "huoneentaulu", joka kertoo miten edustat etenkin itseäsi, mutta myös sitä seuruetta, johon jäsenenä mahdollisesti kuulut.
Olet myös hankkinut perhokalastuksen perustan - kunnollinen heittotaito tai menetkin saavuttaaksesi sen paikkaan, jossa et häiritse etkä vaaranna muita kalastajia.
Kalastus on mielekästä kun se tapahtuu järjestelmällisesti, sopivasti heittojen ja taukojen rytmityksellä. Omaksu ohjeet ja vaadi niiden noudattamista myös muilta.
______________________________________________________________________________________________________________________________

1.

On luonnollinen perusedellytys, että kalastuksenhoitomaksusi on suoritettu ja olet tutustunut Tenon kalastussääntöön, tiedät missä ovat ne jokisuut, joiden kalastaminen on kielletty 50 metrin etäisyydeltä sen vuoksi, että niihin nousee lohi ja seisoviin pyydyksiin annettuihin etäisyysrajoituksiin silloin kun ne ovat pyynnissä.
Tutustu myös jokamiesoikeudesta annettuihin säädöksiin, niin et ainakaan tietämättäsi näitä oikeuksia riko. Inari- ja Tenojokivarren luonto on niin haavoittuvaa, että se vaatii erityistä huolellisuutta niin jätteiden ja jopa kulkemisen osalta - käytä siis jo olemassa olevia poluja ja sen minkä luontoon viet, tuo se myös pois.

2.

Kun tulet Utsjoelle, on ensimmäinen tehtäväsi desinfioida ne välineesi, joilla tulet kalastamaan. Desinfioinnista saat virallisen desinfiointitodistuksen, jota tarvitset, mikäli kalastat Norjan puoleisella rannalla. Ja mikäli näin aiot tehdä - hanki myös Norjan kalastuskortti, siihenkin tarvitset desinfiointitodistusta.
Suomen puolelta hankitu kalastuslupa rannalta tapahtuvaa kalastusta varten oikeuttaa kalastamaan myös Norjan puolella, koska valtiosopimus näin vahvistaa. Nyt kalastusoikeutesi onkin kunnossa ja olet tasavertainen muiden muualta Suomesta tai ulkomailta tulleiden kalastajien ns. turistien kanssa. Ulkopaikkakuntalaisia eli turisteja kutsutaan myös lievemmin matkailevaksi kalastajaksi, mutta asia on aivan sama.

3.

Olet tutustunut jokien kalastuskohteisiin tai sinulla on kokenutta seuraa. Valitessasi kalastuskohdetta, joudut arvioimaan aluksi säätä, vedenkorkeutta ja kohteen kalastuspainetta, jonka kuitenkin usein näkee vasta rannassa.
Muista myös se, että sinä viimeisenä kalastuspaikkaan tulijana saatat olla se, joka paikan ruuhkauttaa. Ellei sinulla ole käsitystä siitä, montako heittäjää sujuvasti paikkaan mahtuu, niin kysy - saatat saada myös kuuman vinkin toisesta paikasta tai ohjeet, miten paikkaa kalastetaan, kun väkeä on paljon. Jos näyttää siltä, että väkeä on liikaa, niin mene vapaaehtoisesti muualle.

4.

Kun menet kohteeseen, jossa on jo muita kalastajia, niin olet sen paikalla olevan porukan viimeinen heittäjä, mikäli kyseessä on kohde, jossa kiertää järjestäytynyt heittorinki. Vaikka kalastuspaikassa olisi vain yksi aikaisemmin paikalle tullut tai paikkaa jo kalastava perhomies, tulee sinun tulijana selvittää vuorosi ja aloitus paikka - ei ole korrektia rynnätä suoraan kalastamaan, vaikka paikalla olija/olijat olisivat tauollakin.. Järjestäytynyt heittorinki/pooli tarkoittaa sitä, että jokaisella on oma vuoronsa kalastaa ja että, kalastaminen pääsääntöisest tapahtuu määrätyllä rantaosuudella. Ellet tunnet paikkaa entuudestaan, kysy kuka paikan tuntee ja pystyy kertomaan sen miten paikkaa kalastetaan. Tulijana voit myös esitellä itsesi, niin tulet tietämään keiden kanssa kalastat.

5.

Järjestäytyneen poolin kalastamisen aloittaa se, joka on ensimmäisenä tullut kohteeseen, aloittaminen ajoittuu yleensä kalastusvuorokauden alkuun eli kello 19.00. Mikäli paikassa on kalastajia, joilla on hankittuna kaksi lupaa "putkeen", jatkavat he joko aloittajina tai uudet kalastajat vuorottavat heidän mukaan.

6.

Kun kalastus aloitetaan ns. aloitus(lähtö-)paikalta tulee aloittajan ja häntä seuraavien heittäjien huolehtia omasta ripeydestään siten, että 10...15 minuutin välein avautuu aloituspaikka seuraavalle heittäjälle. Tämä toteutuu siten, että jokaista heittoasi ja laskuasi kohden siirryt ripeästi askeltaen alavirtaan kahden metrin(2m) matkan, ennenkuin heität uudelleen rivakasti ja laske lasku loppuun viivyttelemättä - samaa toistaen heität ja kalastat poolin lopetuspaikkaan saakka. Huom! Askellus ei tarkoita tangon tai valssin askellusta, vaan pikemminkin marssin askellusta, jolloin astujan pituudesta riippuen kahden metrin matka menee 2...4 askelella.

Tässä on ne perusohjeet, joilla tulet toimeen perhokalastuspoolissa, mutta on olemassa muutamia muita ohjeita:

  • Mikäli perhoosi tarttuu lohi, pidä sellaista ääntä, että varsinkin alapuolellasi kalastavat tietävät väistää väsytyksen tieltä. Karjaisu, vihellys tai muu vastaava kertoo alapuolella olijoille siitä, että jollakin on kala kiinni. Kalan koosta riippuen joki saattaa vapautua sinulle, väsytystä on mukava siirtyä seuraamaan rannalle. Edelleen kalan koosta ja rannan muodosta riippuen, pyydä jo tässä vaiheessa apua, koukkaajaa tai mikäli talutat kalan rannalle, niin varmistajaa sen varalle, että kala irtoaa rannassa.
  • Jos saat poolissa kalan rannalle, tarkoittaa se itsesi kohdalla sitä, että siirryt ns. "piippuhyllylle" eli kalastamisesi on kyseiseltä kierrolta ohitse ja jatkat vasta seuraavalla kierroksella omalla vuorollasi. Jos olet paikassa kuitenkin yksin, ei tätä ohjetta tarvitse noudattaa, saat tietenkin heittää niin paljon kuin sielu sietää, mutta vain siihen saakka kunnes tulee muita.
  • Jos saat kuitenkin vain tärpin, voit heittää nopeasti korkeintaan kaksi kertaa samoilta jalansijoilta, mutta sen jälkeen jälleen menoksi. Tämä saattaa tuntua oudolta, mikäli olet kalastanut taimenta, mutta näin on lohen kanssa - tärpillä käynyt lohi jatkaa nousuaan eikä jää odottelemaan uutta houkutetta.
  • Jos saat menetät tai rikot perhosi tai muun välineesi, niin keskeytä laskusi ja siirry "leiriin" kunnostamaan välineesi seuraavaa laskua varten - näin et haittaa muiden kalastusta.
  • Mikäli rantakalastuspaikkaa myös soudetaan se sijoittuu soutualueelle ja jos soutaja näyttää haluavan kalastaa perhopoolin kanssa samaa paikkaa, tulee soutajaa väistää ja odottaa kunnes soutaja on ohittanut kohdan niin etäälle, että voi esteettä jatkaa heittämistä. Monet soutajat kääntävät kuitenkin hienosti reittinsä perhopoolin ohitse, sillä poolissahan on jo kohtuullisesti ottitarjontaa, joskopa se lisäviehettä tarvitsisikaan. Sen sijaan jokea ylöspäin nouseva vene väistää perhokalastajaa, mikäli moottorilla kuitenkin ajetaan ilmeisen provosoiden ja toistuvasti, eikä reitin valintaan ole perusteena esim. matalalla oleva vesi - ota rekisterinumero, paikka ja ajankohta ylös, tällaisia tapauksia varten löytyy viranomaispalveluja aina poliisia myöten. Mikäli poliisia tarvitaan, muista, että saatat tarvita myös todistajaa.
  • Ajoverkkokalastusta tulee perhokalastajan väistää kuten soutuakin, mutta tässä tulee huomioida se, että ajoverkot kulkevat parin sadan metrin välein toisistaan nopeassa rytmissä, joten väistelyä mielekkäämpää onkin valita kalastuspaikakseen sellainen paikka, jossa ajoverkkokalastusta ei harjoiteta lainkaan. Ajoverkkokalastushan päättyy kesäkuun 15. päivä klo 24.00.
  • Joskus saatat mennä paikkaan, jossa sijaitsee soudun lähtö-/odotuspaikka, silloin joudut väistämään myös rantaan vedettyjä veneitäkin, mutta veneet eivätkä kalastajatkaan ole pitkään rannalla, sillä siellähän harvemmin lohi ottaa. Joskus soutajat toimivat hienosti ja huomaavat veneidensä haittaavan rantakalastusta ja päättävät siirtää lähto- ja odotuspaikkansa Norjan rannalle, josta soudulle ei ole juuri haittaa..
  • Joskus sattuu, että soutaja unohtuu huopaamaan samaan paikkaan, vaikka soudun pitäisi edetä samaan tyyliin kuin poolinkin, edeten jatkuvasti alavirtaan, jotta seuraavillekin venekunnille syntyy tilaa. Tässä ollaan yleensä sellaisen "kielimuurin" takana, että on viisasta, että nouset rannalle - pistät kahvit tulelle ja murua rinnan alle, sillä hyvin syönyt jaksaa kyllä odottaa, milloin nälkäistä ja väsyvää viedään.
  • Mikäli haluat kalastaa perholla muita kalalajeja, ensisijaisesti harjusta, niin sen kalastaminen tapahtuu muualla kuin lohipoolissa - lohipoolissa kalastetaan tietenkin lohta!. Jos ihmettelet, mitä muut kalastavat, niin kysy, saat varmasti ohjeet harripaikkaan.
  • Perhokalastamiseen oleellisesti liittyvä kahlaaminen ei ole itsetarkoitus - huolehdi, ettet kahlaa niin syvälle, että vaarannat itsesi ja haittaat tai heikennät seuraavan kalastajan saalismahdollisuutta. Kahlaamisen kultainen syvyys löytyy polven kohdalta!

Niin - ja vielä yksi ohje: Jos tunnet tarvetta humalluttaa itsesi, tee se jossain muualla kuin perhokalastuspoolissa, paikkakunnalla on ravitsemusliikkeitä, jotka vieläpä avustavat sinua tässä tarpeessa.


© Asko Jaakola Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Sulje ikkuna