Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

mä sivusto tarjoaa tietoa rannalta tapahtuvasta perhokalastuksesta Inari- ja Tenojoella, koetelluista kohteista ja kalastavista perhoista, perhonsidonnasta,  perhokalastuksen kokemuksista ja ohjeista.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Nilijokisuu

Nilijoki alittaa Karigasniemen ja Utsjoen välisen tien Dalvadaksessa, sama matka kummastakin suunnasta eli viitisenkymmentä kilometriä. Enemmän tämä paikka kiehtoo Karigasniemen suunnalta tulevia - alavirran kalastajilla lienee muut metkut mielessä.
Nilijokisuu ja Dalvadaksen muut kohteet, Kuoihkakari ja Teppanansaari, ovatkin varhaista nousulohta jahtaavien mielikohteita, aloitus painottuu luonnollisesti Nilijokisuuhun aina juhannusta edeltävältä jaksolta siihen saakka kun Dalvadaksen saarille pääsee kahlaamalla. Paikan kalastuksessa saattaa olla yhteyttä Tenon ja Nilijoen vesivirtaamien suhteisiin, lieneekö niin, että lohi karttaa Nilijoen äärettömän kirkasta vettä ja jos Tenon virtaama siirtää tämän kirkkaan veden "vähemmistöön" näyttää kohta houkuttelevan liikkumaan aivan rannan tuntumassa. Pääuoman reunuksen kuopat ovat kuitenkin pitkältä matkalta heittomitan päässä ja laskulle on mahdollista pituutensa vuoksi melkoisestikin heittäjiä.
Nilijoki on luokiteltu Tenon lohipitoiseksi sivujoeksi, jolloin joen varsinaisen suun kalastaminen rannalta on kielletty - suu saakin kesäisen merkkikilven, jossa kerrotaan viidenkymmenen metrin matkasta Nilijoen suuhun. Tämä merkkikilpi onkin eräänlainen "ottimittari" - mitä lähempänä merkkiä Tenon vedenkorkeus sijaitsee sitä parempi kalastuksen kannalta paikka on eli yllättävästi Nilijokisuu on aikainen kohde.

Sulje ikkuna

seuraava

© Asko Jaakola