Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Norjan voimakas geeniperimältään muokatun lohen kassikasvatus on johtanut siihen, että maaliskuulla pääsi karkaamaan myrskyn vaurioittamista Store Torskfjordenissa sijainneista kasvatuskasseista yli satatuhatta kasvatuslohta ja kirjolohta.
Karanneet kassilohet ovat uhka pohjoisen ainutlaatuisille Atlantinlohikannoilla. Norjalaiset ovat tehostaneet karkulaisten kalastamista, mutta huonolla menestyksellä. Norjalaiset aloittavat Lakse- ja Tenovuonoissa karkulaisten seuraamisen 15. toukokuuta vuonoissa tapahtuvan kalastuksella, jolla pyritään saamaan suomunäytteitä tutkittavaksi RKTL Tenojoen tutkimusasemalla. Suomessa RKTL tehostaa näytteenottoa Teno- ja Näätämöjoissa.
Suomunäytteen saamiseksi "oikeasta" karanneista kaloista on tässä lyhyt kuvallinen esitys tunnistamisen helpottamiseksi. Kun näytteenotto on saatu organisoitua, lisätään luettelo näytteitä vastaanottavista paikallisista henkilöistä sekä ohjeet näytteenotosta.

Lähde:

Luonnonvarainen vai kasvatettu lohi?

Yksikään lohen rakennepoikkeavuuksista ei ole ehdottoman luotettava erotuskeino, mutta yhdessä ne antavat kalastajalle silmämääräisen näkemyksen kalan alkuperästä. Äskettäin karanneet lohet voidaan erottaa hyvinkin tarkasti, mutta tunnistaminen vaikeutuu, jos karkulainen on ollut kauan vapaana. Vain alle puolet vapautetuista/karanneista lohen vaelluspoikasista voidaan myöhemmin, ulkoisten piirteiden perusteella erottaa siitä syystä, että poikasvaiheessa eväkulumat ovat lieviä ja ”aika on parantanut haavat”.

Villilohi

Luonnonvarainen, villi lohi. Kala on virtaviivainen, evät hyvin muodostuneet. Pyrstöevän kärjet ovat terävät.


Askettäin karannut kassilohi

Äskettäin karannut lohi. Kala on muodoltaan pyöreä. Evät ovat kuluneet ja epämuotoiset. Kyljissäkin on runsaasti mustia täpliä. Kuono on lyhentynyt ja kiduskannet typistyneet.


Aikaisemmin karannut kassilohi

Aikaisemmin karannut lohi. Hopeinen ulkomuoto, mutta selkä-, rinta- ja pyrstöevien eväruodot ovat kuluneet. Kiduskannet typistyneet.


Villilohelta näyttävä karkulainen

Luonnonlohelta näyttävä karkulainen. Suuresta hyvämuotoisesta pyrstöstä voidaan olettaa, että kala on todennäköisesti vapautettu vaelluspoikasena viljelylaitoksesta. Kuitenkin selkäevän muoto ja rintaevien pieni koko ja epämuotoisuus kertoo poikkeuksellisesta alkuperästä.

Sulje ikkuna

© Asko Jaakola