Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Inari- ja Tenojoella käytetyt hyväksi koetellut perhot antavat lohta vuodesta toiseen ja niitä oppii pakostakin käyttämään perhoille sopivilla keleillä. Joka kesä syntyy ns. yhden kesän perhoja, joita perhomiehet sitovat tulevaa varten talvikautena - kuinka usein sattuukaan, ettei niillä seuraavana kesänä tee mitään. Muutamista näistä tulee kuitenkin kestäviä "klassikkoja" joita joutuu rasiassaan kuljettamaan.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Blue Charm

Sitoja: Lauri Syrjänen

Koukku:

#6 lw, kaksihaarainen

Perä:

ohut soikea hopea ja fluorikeltainen silkki

Pyrstö:

crest

Kierre:

medium litteä hopea, kolme kierrosta

Runko:

musta silkki

Siipi:

luonnonmusta orava

Kaulushäkilä:

sininen kukko, siiven eteen

Pää:

musta lakka

Laurin kommentti:

Karvasiipinen Blue Charm on Torvikosken perho, jonka varma käyttöaika on silloin, kun joki ylävirtaan katsottuna näyttää siniseltä.

Tämä karvasiipinen malli syntyi joskus 1990 - luvun alkupuolella ryhtyessäni korjaamaan käytössä olleen perhon kurkkuhäkilää (Perhokalastus-lehti 4/99, s 20&ldots;21). Kun en viitsinyt purkaa perhon runkoa, niin kierre ei riittänyt enää kuin kolmeen kierrokseen. Oiva esimerkki vahingossa syntyneistä, kalastavista ratkaisuista.

Nivalan XXL- kokoa oleva lohen pyytäjä Asko Jaakola kertoi ylpeänä menneenä kesänä saaneensa kaksi tittiä Blue Charmilla, jossa oli ohuesta soikeasta hopeasta viisi kierrekierrosta. Totesin hänen kehuskeluunsa, että tittien on täytynyt kärsiä vakavasta A-vitamiinin puutteesta, jolloin niiden näkökyky oli heikentynyt ratkaisevasti, eikä ne kunnolla nähneet mitä suunsa olivat laittamassa. Jos tätä sokeutta on esiintynyt jo merellä, niin emme voi tietää mitä moskaa ne ovat suuhuisinsa saaneet. Viisainta olisi ollut päästää ne takaisin, kohti ensimmäistä patoverkkoa.

© Asko Jaakola

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Sulje ikkuna