Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pello 17.6.2015  


Moni varmaan on ehtinyt ajatella, että missä viipyy kalastusjutut kesältä 2015? Samaa olen pohtinut itsekin, mutta tuonnempana kerron ainakin yhden "tekosyyn".

Pilkkiharrastus alkoi Ylitornion Lohijärvellä ahventen narraamisen muodossa. Samalla sai kasteensa viisi vuotta varastossa ollut tuliterä jääkaira, jolla ensimmäisellä  reiällä kairasin pohjaan. Mutta pohja oli onneksi niin hienojakoista muta, ettei kaira vammautununt. Kylän kauppiasta jututtaessani hän kertoi, että tuon mittainen mies voi kahlata järvenpoikki mistä kohdasta vaan pelkäämättä lusikkareiän täyttymistä vedellä. Kalaa hän kehui kyllä järvessä olevan.

Pilkkiminen jatkui perinteisillä tutuilla vesillä Pohjois-Pohjanmaalla tutun kalakaverin seurassa. Aikaisempi siikavedeksi tiedetty järvi oli todennäköisesti verkotettu tyhjäksi siioista - saaliina pelkästää ahventa, pientä ja niukasti.Seuraavaksi minut tavoittu tuttu porukka NiUkoista, niin heistäkin on tullut ukkojakin, saaliit kohtalaisen niukkoja edelleen. Tornionjoki ja Pello suunnaksi, perhokalastusvälineet mukana, mutta jätin ne käyttämättä. Kohteeksi valikoitui Kauniskoski, koska kuitenkin edelleen pidän kiinni lohen rantakalastuksesta. Kauniskosken tavoittaa kohtuullisen opastuksen myötä, pysäköintipaikka  ja parin kilometrin kävely.

Myöhemmin saaliit olivat kohentuneet, sain tiedon, että soututyylillä oli vaappuun kopsahtanut reilun viiden kilon lohi seuraavana yönä. Useampia tärppejäkin oli havaittu, mutta kovin varovaisestu kuului lohi ottaneen.

Valitettavasti jälleen kävi niin, ettei Tornionjoki oikein avautunut, niin kuin se ei ole juurikaan avautunut tällaiseen rantakalastukseen. Lohensoutu tuntuu pelittävän, mutta kun puhutaan lohen kalastamisesta monipuolisin välinein tarvittaisiin sitä oikeaa tietoa myös rannalta tapahtuvaan kalastukseen. Lienekö paikallisilla harrastajilla tätä osaamista Tornionjoen pääväylän osalta ja siitä edelleen Muonionjoen ja ylempien osien kalastamisesta.
Ehkä moni ajattelee, että eipä tuollaista tietoa ole syytä levitellä ja toisaalta ymmärrän tämän, kun vertaa suomalaisten saalisahnetta käyttäytymistä Pohjois-Norjan joilla.

Kauniskosken törmällä on kolme kuvan mukaista hirsimökkiä, mutta eipä näkynyt asukkaita. Ilmeisesti joku näyttä vuokraa kalastajienkin käyttöön, mutta missä lie markkinointi. Olisivatko metsähallituksen jäänteitä...villiä pohjolaa?

© Asko Jaakola 2015


Sulje ikkuna