Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Tuskamkoski 15.7.2014


Virkamiehen tilipäivä, myös osa-aikatyöläisen. Ensimmäinen kalastuspäivä on kulumassa, kosketus loheenkin on saatu tärpin muodossa. Sen verran on tullut havaintoja lohesta tässäkin paikassa, että voi ehdotella käypää perhoa. Kaksi parikiloista tittiä ja vitosen jalka sarvijaakolla, jossa perä punaista villaa, eturunko ruohonvihreää villaa , vaikkapa, kierteenä ovaali hopea. Voi varustaa hennolla runkohäkilällä tai jättää sen pois ja käyttää kurkkuhäkilää. Siivet perinteiseen tapaan majavaa ja sidoksen kruunaa musta pää.

Mutta tärppi ei tuo lämpöä, jota Tuskamissa kaivataan, pohjoisesta puhaltava tuuli onkin usein vieraana.

Havaintona päivän päätteeksi ihmettely kovin vaaleatukkaisesta saamelaisesta, joka sujuvasti väänsi pääkaupungin murretta ja heitellen Tobya kuin paikallinen konsanaan. Se että ei osaa heittää perhoa kahden käden vavalla ei riitä vielä paikallisen oikeuksiin. Pekuloinnin tulokseksi saatiin, että kyseinen mieshenkilö lie sintintutkija, joita Utsjoelle pesii ja toisekseen hän oli hauen pyynnissä. Siitähän teinkin aloitteen muutama vuosi sitten RKTL:n suuntaan - lohen hoitoa parhaimmillaan.

Kalastusvälineet autoon ja Nuorgamiin. Mietin, että taisi tulla viisitoista vuotta edellisestä asiallisesta käynnistä ellei sitten seitsemän vuoden takaista läpiajoa oteta huomioon, eikä otetakaan, sillä nyt pysähdyttiin oikein ostoksille.

Paluumatkalla pysähdys Boratbockassa, mutta kännykkäkameralla ottamani kuvat eivät tuo tähän lisäarvoa, joten en niitä julkaise. Päivävuorossa oli porukkaa entiseen malliin kuin ennen aikaa lohen suojelun, joskin särkkiäkin oli tullut lisää melkein saman verran. Niin se maailma muuttuu ja Tenokin.
Siitä se alkaa, uusi harrastus... Mitähän siitäkin tulee kun naiset soutaa, sininen savu ainakin peräprutkusta. Ilmeisesti tämä on sitä extreemiä, jota nykynuoriso etsii. Jään jännittäen odottamaan, minkä kokoista lohta kämpille kannetaan.

Joka on alkanut se viimeinen kalastusvuorokausi


© Asko Jaakola 2014


Sulje ikkuna