Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Turku 1.9.2013


Olen usein ihmetellyt maisematarjontaa Ivalon ja Inarin välillä, Sovintovaarahan se oli. Pari kertaa olen pysähtynyt talviaikaan ja ihmetellyt, kun vaaralle nouseva tie on suljettu.
Tänä kesänä se asia selvisi, vaaralla on se verran kova nousu, ettei nousemisesta taitaisi talvella tullakaan mitään. Ilmoittavat 20 % prosentin nousuja, onneksi nuo pätkän ovat pinnoitettuja, muutoin ei.  nousuille tarvitse tarjoutua sateellakaan.
Ylhäällä on maksullinen maisemapaikka, josta näkyy kyllä kauas Inarijärvelle, kannattaa käydä tutustumassa.

Moni varmaan odotti kesän kalastuspäiväkirjoja ja sinne väsäämisä juttuja. En tiennyt tuota itsekään maaliskuun viimeisenä päivänä kirjoitellessani käännepisteestä, miten merkittävä vuosi tästä tuleekaan.
Käännepiste on merkinnyt monenlaista erityisesti yksityiselämän puolella, mutta kun vuoden alussa ajattelin saavani kalastuksen suhteen jotain merkittävää syystä, että tänä vuonna tuli 40 vuotta täyttä perhokalastusharrastusta. En tiennyt talvella, että tästä tuli vuosi, jolloin juuri perhokalastus ei merkinnytkään kaikkea elämässäni, yksi seikka oli kuitenkin syntynyt jo ajatuksissani - olin valmis muutoksen ja se käynnistyi siitä, että luovuin toukokuussa mökistä Inarijokivarressa, joen parhaimmilla perhokalastuspaikoilla.

En saanut kalastuksesta oikeastaan aikaan kuin vuorovesikäppyrät, joiden osalta jatkokin on turvattu, ne löytyy suoraan norjalaisten linkistä aina haluamallesi ajalle. Niitä sitten jokainen joutuu käyttämään tulevaisuudessa hyväkseen, jos uskoo vuoroveden vaikutukseen lohen nousun suhteen.

Kalastus ja tieto kalastamisesta supistui kahteen laskuun Haukikalliolla, tulos ei ollut mairitteleva, niin kuin odottaa sopii. Nähtäväksi jää millaisia kesiä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kun autereinen kevät on täynnä toivoa, niin kesästä voisi sanoa, ettei juuri sotkuisempaa jaksoa voisi elämäänsä rakentaa ja valitettavasti kun sen rakentaa toisenkin elämään, sotkua ja hammasten kiristystä toinen toisensa perään tunnetta taivaasta helvettiin, harvemmin edes siltä väliltä. Onneksi se toinen ihminen oli ja on aikuinen jaksaen uskoa kaikesta huolimatta tulevaisuuteen. Maailma tarvitsee juuri tuollaisia ihmisiä. Minä tarvitsen tuollaista ihmistä, naista. Heidän avullaan jaksamme kasvattaa puitä ja metsää, joka ravitsee kahden ihmisen välistä suhdetta., ihmisen ollessa siihen yksin liian ravinnoton.
On onni löytää tähti, joka kulkuasi ohjaa...


Oikealla oleva kuva onkin sitten suomalaisen puuteollisuuden historiaa, Posion ja Kuusamon laajojen metsien tuotokset on siirrettyy kyseisellä laitteistolla Iijoen vesistöön ja sitä myöden oululaisen puuteollisuuden hampaisiin. Laitteisto on ränsistynyt ja odottaa jonkinlaista remonttia säilyttääksen historiansa tuleville metsähenkilöille.

Järvi on tyyni, nautinnolliset uimaretket saunan jälkeen ja aamun virkistävänä herätyksenä odottavat taas ensi kesänä.
Ihminenkin voi rauhoittua kuin järvi viiman jälkeen, ei heti, mutta hetken kuluttua.
Tärkeinä on rauhallisen ulkoisen olemuksen ohella se, että sisin sielu on rauhallinen ja pursi voi löytää suojaisen sataman..
On aika kasvun ja sitoutumisen ...

© Asko Jaakola 2013


Sulje ikkuna