Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pienafakta 26.7.2012


Ellapin asentajaa aamukuudesta odottavan aika tulee pitkäksi.
Rupesin joutessani tutustumaan sieniin. Ylen aamu-TV:ssä pyllötti sieniasiantuntija mettässä nenä tatissa.

Mökkitantereella grillin takana kuikisteli punainen jokin, jota luulin ensin värinsä vuoksi pussista eksyneeksi tomaatiksi. Mutta kun tomaatti kasvoi, piti ryhtyä lähempään tarkasteluun. Sienihän se siellä kuikisteli..

Koska käsillä ei ole Suomalaista sienikirjaa, niin pitänee pyytää asiantuntijoiden apua sienen tunnistamisessa - sellaisten asiantuntijoiden apua, jotka tuntevat muiden alueiden kuin Uudenmaan sienet. Aamun pyllöttäjä rajasi tuntemuksensa Uudellemaalle, joten täällä Lapissa sellainen asiantuntemus muuttuu hetkessä epäkurantiksi opiksi.

Kaunis ja kuulas on punalakkinen koipeaan myöten...
Millaisen säväyksen tuosta saisi munakkaaseen...

Sieni tunnistettiin, kyseessä on Naitatti, lat. Coitus Boletus.
Useita ehdotuksia tuli myös Limanuljaskasta lat. Gomphidius Glutinosus, mutta lakin väri ei sopinut ja vaadittavaa liukkautta kuvan sienestä ei löytynyt.

© Asko Jaakola 2012


Sulje ikkuna