Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pienfakta 12.7.2012


Mustaa , tuoretta huopaa katossa - sais vaikka sadetta ripistellä...


Katontekijä katosi lohen maisemiin, itsellä sen verran kädet ja ketarat hellinä, että kalastaminen jatkuu aikaisintaa huomenehtoona.
Kiehtovaa, miten saaliinhimo valtaa mielen, sitä pitää selvästä kalapaikasta lähteä toisaalle - etsimään paikkaa, jossa on tapahtumia. Ehdotuksenani oli tuohon Majatalon takaterassi, mutta tapahtumat eivät olleet soveliaita.

Kyllähän tuohon lohen kalastukseen syntyy monenlaisia viisaita, joillekin on jopa karttunnut kokemustakin, joidenkin viisaus tuntuu olevan syntyperäistä tai niin taitaa asianosaisesta tuntua. Asiasta kuin asiasta.

Valtion viramiehenä olen tottunut pitämään itseäni ainakin nykyisessä tehtävässä "kaikkien alojen asiantuntijana", mutta joskus kohtaa parempansa, sellaisen, joka tietää kaiken, elämästä, politiikasta ja lohen sielun elämästä.

Yksi asia on kiistaton - lohta saa vain pyytämällä, mökillä olen loheen perin harvoin törmännyt. Tämän totuuden uskon kohtuudella, kummemmitta todisteitta ja inttämisittä.

Toinen kiistaton juttu on se, että lohi nousee vastavirtaan - pääsääntöisesti. Saattaahan se piruillessaan käydä kääntymässä Inarijoen sillankorvassa, mutta yleisesti ottaen nousu tapahtuu vastavirtaan.

Kolmas, ehkä joidenkin mielestä kiistainen, mutta omasta mielestäni kiistaton juttu on se, että lohen noustessa vastavirtaan se synnyttää tapahtumia, joita voi havaita ensisijaisesti lohen hyppyinä, tärppeinä tai sitten siitä, että joku taitava kalastaja nappaa saaliikseen peräti kirkkaan nousulohen. Tällaista tapahtumaketjua, voi kuvata lohiparven nousuksi.

Kiistanalaisena taitaa edelleen säilyä se taimenenkalastajien uskomus, että lohen perässä pitää autoilla päättömästi paikasta toiseen. En usko sellaisen johtavan painon lisääntymiseen selkäpuolella ja toissijaisesti etupuolella - juuri tässä järjestyksessä. Päätön autoilu tapaa johtaa painon toissijaiseen kasvuun - eturessun muodostumiseen.

Huomenna aioin uhrata päättömästä autoilusta kymmenen kilometrin matkan sauvakävelyyn eturessun supistamiseksi...

© Asko Jaakola 2012


Sulje ikkuna