Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pienafakta 8.7.2012


Nyt se sitten alkaa tai oikeastaan huomenehtoolla vasta. Vesitilanne hyvä vaikka uimista ajatellen.
Kun sunnuntaipäivän päätteeksi Karigasniemen alamäki vihdoin avautui, niin tunsi kuinka tunnelma kohosi. Kauppatoimien ohessa kuulluksi tuli tuoreimman jutut, kalaa on tullut ilmeisen paljon, seuraukset ovat hyvinkin arvattavissa?

Mutta kai se suomalaisen saaliinhimo on täyttymätön ja siitä takuuvarmasti seurauksena on ainakin turistikalastusta koskevat kiintiöt. Näin se menee, luvat jokaiselle päivälle arvontaan ja yhden kalan kiintiö koosta riippumatta. Mikä kumma se on, että me suomalaiset paskomme aina omaan pesään, moni norjalainen kalavesi on meiltä pistetty sulkuun saaliinhimomme vuoksi, oli sitten kysymyksessä raudun pilkintä tai lohen kalastaminen. Käsittelemätön kalastusmuoto taitaa  olla merikalastus, joka Norjassa on vielä vapaata siitäkin huolimatta, että suomalainen tulee kalastamaan mukanaan peräkärryllinen pakastinarkkuja aggregaatteineen. Sitten elvistellään baareissa pitkin Suomen niemeä saaliilla...
Mitenkähän on mahdollista, että näin typerä kansa on synnyttänyt Nokian, jota ei saada edes nurin omin voimin.
Nokiasta en niin perusta, mutta lohi pistää aprikoimaan tai oikeastaan lohen perässä nälissään laukkaava perhokalastaja. Saakohan tästä hommasta jonkinlaisen "leiman".

Mökki oli kohtuullisessa kunnossa, viime kesänä hankittu uuden karhea pölylle, villakoirille ja myös oranssiselkäisen myyrän paskalle äkäinen imuri oli ollut jouten, siitä todisteena parvelle kertynyt jumalaton kasa paskaa.
Oikeissa ja toimivissa käsissä paska katosi käden käänteessä - vihainen oli Volta sonnalle.
Tulevan vahingon välttämiseksi paskan tuleva kertyminen parven patjoille estettiin toimittamalla patjat molokin kitaan. Sieltä periköön ken tarvitsee.
Onneksi mökissämme on avattavat tuuletusikkunat, joiden käyttöä ei ole rajoitettu kuin pakkasaikaan.
Pitäisiköhän kertailla noita työnjakojuttuja?

Tämän kesän ensimmäinen kukka on helppo.

© Asko Jaakola 2012


Sulje ikkuna