Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
____________________________________________________________________________________________________________________________

Ylöjärvi 14.4.2012


Tuli sittenkin  käytyä perhomessuilla. Sitä ei näköjään muualla tapaa tätä mökkikaveriakaan, muuta kuin lehtikauppiaana perhomessuilla.
Messutilaa näyttää Ylöjärvellä piisaavan, kyseessä on Ylöjärven  liikuntakeskus eikä liikuntahalli, johon tuli ensimmäiseksi tehtyä tuttavuutta.

Jos tunnelmia jotenkin kuvaisi, niin tuntuu tällaisesta ikääntyneestä perhokalastajasta siltä, että olisi uusiutumisen paikka, sillä meininkin on rakennettu samanlaisen teeman ympärille jo pitkään - muistelen, että olisikohan tullut ensimmäisen kerran käytyä näillä maan mainioilla messuilla joskus viime vuosituhannella, 90-luvun alussa.
Näitä tällaisia aateosallistujia näytti olevan vähemmän kuin takavuosina, eipä näkynyt enään simolaista kunnanjohtajaakaan puhumassa likaisen värisestä The Salmon Riveristä. Joskus näiltä messuilta on löytynyt erikoisuuksia, joita ainakin itse joskus olen metsästänyt, mutta nyt kaikki myyvät samoja tuotteita ja suurin piirtein samaan hintaan. Mutta selvisihän se puhelimessa, mikä vastaa vanhaa Windcutteria, kuulemma Windcutter2. Mutta vierailu valmistajan sivuilla toi toista tietoa - nykyään tottelee tunnusta Spey, mutta ei Powerspey, sillä 7-8 luokan kaksikätisellä ei juuri reippaan 19 metrin ampumapäätä viskellä. Tekemistä löytyy tavalliseen spey-versioonkin, 16,5 metriä aiheuttaa edelleen harmaita hiuksia, vaikka kyseessä olisikin kelluva siima. Se siitä Riosta. Luuppi menee jo periaatteen piikkiin.
Palataan Cortland Line Companyn repertuaariin ja ulkomaan hankintoihin, sieltä löytyy...Precision Tri-Color Spey Short Belly - Floating (120 jalkaa) luokaksi 8 ja vielä samasta sarjasta kusiluuppiin, jaa vieläköhän suolaveteen tarkoitettu intermiediate toimisi.


Kokemuksina messuilta oli jälleen se, ettei arpajaisetkaan muistaneet, myyjät ovat mahdottoman viisaita tuotteissaan ja heitä säestävät vielä alaa harrastavat mullahit. Jotenkin alkoi tuntua siltä, että olen väärässä paikassa - olenkohan menettänyt mielenkiinnon perhokalastukseen...Tanskan Erkistä näyttää tulleen vakiokalusto messuilla, mutta Torvikoski lienee historiaa. Erkki kertoi suuntaavansa Gaulalla ja olleen jo vuosi sivussa Majatalon Hansan ruohonleikkurista - kuvaakaan tuosta tilanteesta ei sitten löytynyt.
Tosi juttuhan on se, että Karigasniemi on menettänyt viehätystään, mutta vanhoja muistelevalle tikusta silmään. Kunhan rakennellaan uusi valtiosopimus ja aloitetaan se kolmen vuoden totaalisella verkkokalastuskiellolla, niin kyllä miehiä rannalla riittää...

© Asko Jaakola 2012


Sulje ikkuna