Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Kojamonväylä 19.7.2011


Osataan sitä nauttia kesästä ilman kahluuhousujakin. Ja vesi on riittävän lämmintä, muutaman päivän vanha tieto kertoi veden olevan yli 14 asteista. Joinakin harvoina kesinä olen, kun vielä mittailin vesilämpöjä, havainnut jopa 20 asteista uimavettä. Useimmiten jäädään tuohon viidentoista asteen kieppeille. Siinä ei etelän ihminen kauaa viihdy. Kuvan parivaljakko pulikoi hyvinkin tunnin verran ennen kuin sade heidän joesta karkoitti. Hauskaa näytti olevan.

Kojamoväylä näyttää toimivan seuraavasti, tällä vesikorkeudella(vertailutason voi selvittää Karigasniemen mitta-aseman 19.7. lukematasoista) toimii väylän alapää ja erityisesti hieno niska-alue. Kun vettä on parikymmentä senttiä enemmän haittaa alapään pyyntiä se, ettei kivikon päästä juurikaan pääse etenemään alaosan nousukynnyksille, vaan on tyydyttävä kalastamaan virranreunaa ja reunen viereistä kostetta. Kalat piileksii kuitenkin edelleen "kynnyksillä", kun oma laskusi alkaa suuntautua suvannon puolelle.
Niskan ja alaosan välinen virta näyttää toimivan myös paremmin korkeammalla vedellä. Niskan kalastaminen käy laatuunsa niin kauan kuin kahlaaminen on mahdollista juuri rannan tuntumassa, vielä korkeammalla vedellä joutuukin heittämään rantapolulta ja se menee sitten tekniikkalajiksi.
Tulos eilisestä, päivän aluksi yksi karkuutus niskalla ja sen jälkeen titti viimein rannalla myöskin niskalta. Niskan kalastamiseen kiihotti pari asentokalaa, joista ainakin toinen esitteli itsensä 4-5 kiloiseksi hypyllä viiden metrin päässä.
Kuolnajoen suualueen pintaperhokalastus jäi haaveeksi kovan tuulen vuoksi, mutta ajatus kannattaa pitää mielessä jos kuka paikassa vierailee.  

Kalastuksen alkupäiviä kiusannut selän vihoittelu tuntuu vähenevän, selkäjumppa vavan kanssa ja liukastelu kivillä auttaa.  Nyt kun kalastukseenkin on saanut paremman tuntuman, saattaa  lupapäiviä kertyä pari lisää ennen lomaPäiviä.
Oikeastaan on jäljellä pari haastetta, mökin päällä sijaitsevan saaren syvänne ja tietenkin Haukikallio, jonka kanssa olemme olleet sinuja jo vuosia. Jospa torstaina vielä ajatukseen tarttuisi.

© Asko Jaakola 2011


Sulje ikkuna