Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Turku 21.3.2011Tenon sääntömuutokset 2011

Tämän kirjoituksen oikea aika olisi ollut 10.3., jolloin Fylkesmannen i Finnmark laittoi kuulemistilaisuudesta tiedotteen nettisivuilleen. Kotomainen viranomaisemme Lapin ELY-keskus ei juuri asiasta puhu eikä pukahda - jatkavat aloittamallaan tiedotuslinjalla.

Mutta norjalaisten mukaan he ovat esillä olevan asialistan takana - ehdotukset ovat sangen merkittäviä:

Linkki norjalaisten sivulle:

1.
Saaliskiintiöksi yksi lohi tai kaksi tittiä ja elokuussa on vapautettava kaikki yli 7-kiloiset.

Komentti:
Selvää virkamiesjärkeä, entäs kun olet ottanut sen ensimmäisen titin ja sitten   narahtaakin lohijalka syöttiin, mites sitten suu pannaan.
Milloin nämä esitykset olisivat jotenkin "mietittyjä"?
Saaliskiintiöstä Teno on yleensä huolehtinut, harvoin perhokalastajalla tätä tarvitaan, mutta se kalahtaakin soutajien nilkkaan - mutta tulossa on toki muutakin.
Voi sanonko mikä, kalastajalle varmaan vaaditaan virallinen puntari mukaan, jonka mukana olo varmistetaan desinfioinnin kanssa. Jokin järki tässä olisi ollut mitta, esim. 70 senttiä pidemmät, veteen mittaamisella ja punnitsemisellä on selvä ero, mutta mitan arviointi veteen onnistuu kohtuullisesti esim. vapaan tehdyn merkinnän avulla.
Toisaalta nyt on sitten raja - kaikki alle 7- kiloisten ovatkin tittejä.

2.
Rajajokiosuudella kalastusajaksi esitetään 07 - 19 välistä aikaa rannalta kalastettaessa ja soutaen  07 - 14.  Muuna aikana tarvitaan sitten paikallinen avuksi lohijahtiin  ja Alakönkäällä sellainenhan pitää olla aina soutajana.

Kommentti:
Mitenhän virkamies määrittelee saaliskiintiön - ajatusmalli on varmaan paikallisilta - ei kiintiöitä. Tässä sitä taas viedään pässiä teuraalle, paikallinen kalastaja saa sitten jatkaa sitä "lohikantojen suojelua", joka alkoi aikoinaan Boratbockassa ja näkyi entisellä Utsjoen kaatopaikalla. Sinnehän kuskattiin en ahneuden tulokset - kymmeniä lohia jätesäkeissä, asialla taisivat olla tällä kertaa ajoverkkopyytäjät.
Kalastusvuorokausi (huom. ei puolivuorokausi) on AINA TARKOITTANUT SITÄ; ETTÄ PAIKALLISELLE KALASTUKSELLA ON LÖYTYNYT VALVONTA jokirannasta, siellä on ollut aina turisti puskassa. Ja paikallisellekin on löytynyt jonkinlainen häpy kalastuskäyttäytymiseen.
Kalastusvuorokauden puolittaminen on huono juttu, erityisen huono se on siksi, ettei viisas viranomainen ole huomannut yhdenveraisuutta ja tasapuolisuutta. Puolittamisesta seuraa valtiosäännön mukaan se, että lupamaksun tulee puolittua juuri tässä tapauksessa. Tenon kalastuslupia ei hinnoitella Norjan yksityuisomistuksessa olevian sesonkijokien mukaan eikä kirjolohialtaiden mukaan - sitä hinnoitellaan rahanarvon, kuluttajahintaindeksin ja elinkustannustason mukaan ja silloin, kun puolitetaan, niin puolitetaan myös lupamaksu.
Tämä se taisi viisaalta virkamieheltä unohtua, varoitukseksi voin sanoa, että älkää hussatko luparahoja, niitä tullaan vaatimaan palautukseen - mikäli sääntömuutos menee tällaisena paperille.

Eikö nyt ole aika purkaa valtiosopimus ja laatia uusi - sellainen, jossa ei sekoiteta veden omistanista ja kalastusta toisiinsa. Kalastamiseen laadittujen sääntöjen pitää koskea samalla tavalla kutakin kalastusmuotoa, niin paikallisia kuin turisteja, silloin kun kalastustapaa ei valtiosopimuksen perusteella laadittavan säännön mukaan rajoiteta pois.
Uuden sopimuksen pitää siis antaa tehokas tapa rajoittaa Tenon lohikantaa "ryöstäviä" kalastustapoja, kuten verkkopyynti on kaikissa muodoissaan, silloin kun siihen on tosi tarvetta lohikannan säilyttämisen  vuoksi.
Omistaminen näkyköön lupahinnoissa, niin kuin muuallakin Suomessa, mutta sitä ei pidä sekoittaa kalastussääntöihin, joissa kuvataan sallittu kalastustapa esim. jokisuun kalastaminen on oltva kiellettyä kaikilta kalastajilta, mikäli kyseessä on joki, jonne lohi nousee kudulle.
Tasapuolinen ja yhdenvertainen kalastussääntö on Suomen perustuslain mukainen, rajojemme ulkopuolelta tulleet kiinnostuvat joesta vasta sitten kun siinä on lohta.
Siihen saakka joudumme huolehtimaan lohikantojen säilyttämisestä ja valitettavasti tässä pitää oppia se, ettei lohikantoja säilytetä pelkästään turistin kalastamista säätelemällä.


© Asko Jaakola 2011


Sulje ikkuna