Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Paikka, jota ei ole tarkoitus tuoda yleiseen tietoon 27.7.2010


Tänään poro pyllisti meikäläisen kalastukselle. Paikka, vesi ja sää olivat ihanteelliset, mutta jotenkin tuntui siltä, ettei lohi ollut läsnä. Virtaus mitä otollisin, mutta vaikka kuinka uitti perhoaan kaiken sääntöjen ja säännöttömyyksien mukaan ei tulosta syntynyt. Se sitten siitä. "Vuosituhannen" lohivuosi on ohitse,  lohivuosi, joka perustui, kuten niin monet muutkin mahtavat lohivuodet tutkijoiden oivallisille tulkinnoille.

Tämän kesäisten kirjoittelujen alussa viittasin Elämäntarinafestivaaleihin, jotka todennäköisesti jälleen ensi kesänä järjestetään Kärsamäellä eli Turpakukkulalla. RKTL hankkiutunee tarinankerronnan joukkuekilpailuun, aiheina vaikkapa vuosituhannen lohikesät Tenojoelle, verkkokalastuksen merkityksettömyys Tenojoen lohikannalle ja ajoverkkokalastuksen perinteet Tornionjoella ja vaikkapa kaiken kukkurana kuinka Pyhäjoesta tehdään lohijoki ja kuinka sillä haaveella rahoitetaan vuosikymmeniksi kymmenpäinen parvi lohitutkijoita RKTL:n palkkalistoille teemalla turpeella lisää kasvuvoimaa lohelle.

Onhan täällä jokivarressa runsaasti varteen otettavia haastajia nykyisille tarinamestareille, itsekin voisin osallistua aiheella: "Inarijoen ottavimmat perhot". Että silleen.

Perimätiedon mukaan, kun poro pyllistää kalastajalle, voi hän hyvällä omalla tunnolla jättää kalastusvermeensä talviteloille, unohtaa, että koskaan olisi märillä sormillakaan kosketellut perhokalastusvälineitä saati harrastanut perhonsidontaa. Ja pitäköön ainakin lähes vuoden näppinsä erossa näistä emmeistä. Näin tapahtuu...

Huomenna Jonseredi laulukuntoon ja kirveelle töitä, se on aiheena keskiviikolle, torstainan ilimanaikuista völläilyä ja perjantaina etelään.

Siinä kaksi kesän kahdeksasta sidotusta perhosta, jotain Sylvejä varmaan...
Seuraavat sidotaan tarpeeseen - ensi kesänä.

© Asko Jaakola 2010


Sulje ikkuna