Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Haukikallio 25.7.2010


Vettä on viime päivinä riittänyt, joillekin joiden elämään vesi kuulee, on sitäkin ollut liikaa. Uupunut uimari löytyi Haukikallion kiviltä ja asianmukainen muistotilaisuus on pidetty. Sellaista on luonnon kulku.

Tässä toinen luopuja, kuului olevan norjalaista alkuperää, mutta sitä miksi ajatteluosat oli tarttuneet puuhun noinkin korkealle, sitä ei tarina kerro. Joskus sattuu, että porokin tarttuu sarvikruunustaan puunhaaraan ja kuihtuu paikoilleen. Muita osia porosta on levinnyt pitkin rantaa - tunnelma on kuin villissä lännessä.

Toisaalta itsellä on ollut olo kuin "henkipatolla", jota kaikki metsästää. Seuraajia on jokirannassa riittänyt, lähinnä kalastettavat paikat lienevät olleet väellä mielessä. "Perässähiihtäjistä" voi tehdä kaksi havaintoa, pojilla on pitävät kahluuhousut ja lujat perälihat. Ensimmäiseen liittyy taannoin Syrjäsen Laurin tokaisu Jamalaiselle, joka pyllähti Outakosken etukuoppaan: "Ei sinne itte tartte mennä, riittää kun perhon sinne sijoittaa". Monta kertaa tässä on totta - turhaa kahlata, kun kalat(jos niitä ylipäänsä liikkuu) liikkuvat aivan rannan tuntumassa. Ja toisaalta pilaat usein perässä kalastajan mahdollisuuden älyttömällä kahlaamisella.
Perälihoihin liittyy ajatus siitä, että ei kai kukaan ole tullut istuskelemaan jokivarteen ja se olet juuri sinä, viimeksi tullut, joka rakentaa sen tungoksen. Mikset menisi vaihteeksi muualle?

Seuraava kuva-arvoitus tulee tässä, mitähän lienee tullut näiden leivän kannikoiden jättäjän ajatteluosiossa. Sitä voi vain arvella, olisikohan ainakin varusmiespalvelu mennyt pehmeän leivän kortilla.

Koska vettä on piisannut, piti tarkistaa vesitilanne oikein käyriltä. Samalla voi vahvistaa se, että Inarijoki on laskenut kuutisenkymmentä senttiä. Vesipumppukin veti saunaa lämmittäessä ilmoja letkuun. Piti käydä kylpemisen varmistamiseksi upottamassa joen puoleinen pää jälleen joen syvyyksiin. Onneksi ei vielä tarvittu Kettusen Jussia kullanetsinnän kaivutöihin - vielä.

© Asko Jaakola 2010


Sulje ikkuna