Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Guohcadatsavu 24.7.2010


Lauantaiaamu tyhjensi mökin, etelän "varikset" lähtivät muuttomatkalle, ilmeisen kyllästyneinä nälkäisiin itiköihin, kylmyyteen ja ulkohuussiin. Itse koppasin sauvat käteen ja painuin hankkimaan illaksi kalalupaa - vahva usko siihen, että tiedän missä lohi luuraa Inarijoen illassa.

Vaikka kesä lienee edelleen myöhässä kasvien ja varsinkin kukkien osalta, niin aina osuus silmiin uskalias kukka, joka houkuttelee hyönteisiä varmistamaan sukunsa jatkumisen tulevina vuosina. Kuvassa jälleen tällainen uskalikko, joka ei vielä ole tohtinut kaikkia terälehtiään avata.

Jokivedessä on tietenkin väriä runsaiden sateiden johdosta, ilmeisesti myös renkkupadot ovat saaneet uusia osoitteita tulvan vieminä. Useasti olen pohtinut sitä, mitä tässä niin perinteisessä alkuperäiskansan kalastusmuodossa tekee kivipohjaan lekalla taottavat käytetyt poravaarnat, joista ainakin osa ankkuroituu ikuisiksi ajoiksi pohjaan. Mahtaako kuka ne saada kokonaan sieltä pois. Perinteinen kalastusmuoto olisi toisenlainen, jos kyseisiä vaarnoja ei saisi käyttää - jäisiköhän siinä lohelle liiaksi mahdollisuuksia kalastuskauden lyhentyessä? Jännitystä olisi ainakin enemmän - milloin vesi vie jälleen renkut?

Joka tapauksessa oma perinteinen kalastusmuotoni jatkuu ehtoolla, haastetta siinä on riittämiin, kalastuspaikka, käytettävä heittosiima ja perho ovat valittavana. Huomenna näkee osuiko valinnat kohdalleen, koska kaikkien noiden valintojen pitää onnistua ennen kuin suuri tuomari, joen valtias lohi tekee ratkaisunsa.© Asko Jaakola 2010


Sulje ikkuna