Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Karigasjokisuu 18.7.2010


Niin, aamulla kävi Nivalan Martit kahvilla ja kertaamassa kalatarinoita alavirralta, toisella kuusipuolonen jokijalka ja muutoin titit mieheen. Kova juttu on viikon perhokalastusreissu, varsinkin, kun aamulla tietää pääsevänsä linjurilla Ruottiin, kuten toisen Martin kohtaloksi oli koitunut. Muutoin miehet vaikuttivat tyytyväisiltä ja rauhallisiltä kaloineen.

Vieraiden lähdettyä piti hoidella kauppareissu, kaasupullo uusintaan ajateltua lohen savustusta varten. Fileroitu titti odotteli jääkaapissa väriä pintaansa. Tämä savustus tapahtuu meillä käytöstä poistetun kaasulieden päälle sovitetussa pöntössä, homma hoituu, lämpö pysyy tarkkana eikä tartte klapien kanssa vehkeillä.

Sää oli aamulla vaihtelevan aurinkoinen, mutta päivän päälle rupesi satamaan. Muutama lasku kahvittelujen välillä. Tuli siinä kalastaessa mieleen, että miten käynee, pysyyköhän saldo kala per lupa tahdissa. Juuri kun sen asian suhteen alkoi olla luovutuspuolella, karahti titti Sylviin. Ja niin päivä oli jälleen tuloksellisella puolella. Samalla saattoi todeta sen, että kyllä turistin fisuista pitää huolta muutkin - välittömästi hörähti mönkijä käyntiin ja toi rantaan ilmeisesti lastenhoito-ongelmista kärsivät soutajan, liivit nuorimmaisille päälle ja soutamaan. Ylävirrasta vinkaisi vastaavasti turbiinimoottori veneen perässä, saalis heilläkin mielessä.

Heittoharjoittelu jatkuu, kun seuraa tilanteen kehittymistä, niin tulee sellainen vaikutelma, että oppilas lienee lukenut Rion englanninkielisen heitto-oppaan. Näyttää olevan hakusalla kaksois-Speyn otteet. Heiton rytmitys näyttää vaikealla. Tänäänkin useampi otti, joista ainakin kaksi osoittautui Inarijoen pohjatapin puraisuilta, mutta mitähän lien ne pari muuta juttua. Jospa nekin selviää jonain päivänä, kuten eilisen otitkin.

Karigasjokivarressa kasvaa veikeitä kukkia, tämäkin yksilö näytti aluksi siltä, kuin jotain puuttuisi, mutta taustalla on saman kasvin "nuppu", joten kaikki ovatkin kukassa tallella.

© Asko Jaakola 2010


Sulje ikkuna