Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pienafakta 15.7.2010Pari juttua on tullut viime päivinä ajatuksiin. Heti ensimmäisenä grillihiilet, kaikkea sitä on kylällä tarjolla, mutta grillihiilet on joko loppuneet tai sitten ne ovat sellaisia saksalaisten toisen maailman sodan aikaisia, pieneksi muusiksi  pilkkoutuneitä jämiä. Tämä tarkoittaa sitä, että eivät sovi lainkaan kotimaisiin peltigrilleihin, koska "ruuti" valahtaa läpi pohjan ilmareijistä - lämpöä ei saa aikaiseksi kuin pensan kanssa. Toivossa on kuitenkin hyvä elää - pikkumarketti on saanut kuorman, jossa piti grillitavaraa tulla, heti huomenna on mentävä hankkimaan seuraava arviointisäkki ja tutustuttava toimivuuteen. Mieleen palautuu erään entisen taksikuskin tokaisu paikkakunnalla myynnissä olevista klapipakkauksista: "Älä osta niitä, ne ei pala tuonelassakaan". Joka lienee tunnetusti kuuma paikka.

Seuraava menee lukutaidottomille turisteille. Oheinen kuva esittää taajaamaa tarkoittavaa liikennemerkkiä, jonka vaikutus alueella on 50 kilometrin nopeusrajoitus. Kyseinen rajoitus koskeen myös kiimassa kylpeviä kalastajiakin, vahinkoja sattuu vähemmälläkin kiireellä, joten "vataset" voivat vapaasti keventää kaasujalkaa varsinkin hiekkatiellä, jota Angelin suuntaan sitten piisaa.Viime kesänä kuvia tuli otettua kukista. Nyt sattui kukalle myös perhonen, mikä lienee rotuaan. Sitä pitänee kysellä paikallisilta itikkatutkijoilta, jotka näkyvät jälleen haaveineen joen rantamilla. Milloinkahan satuun lisätään mehiläiset. Parasta pitäytyä kalastuksessa, joka jatkuu taas huomenillalla uusin toivein. Vanhoja tuttuja ja peräti entisiä kalakavereita oli ilmestynyt Sparrasulkoskelle, joten sieltä suunnalta saanen myös paikkansa pitäviä uutisia lähipäivinä.

Tänä päivänä virkeyttä on pidetty yllä harvennushakkuilla, joiden tuloksena V-M joutunee kohdistamaan Fiskarsin kirveen pölökyn nokkaan, toivottavasti osuen ainakin joka toisella kertaa.

Yksi totuus on tullut jo julki, kalastajia on vähän, mutta valheet lohien määristä vaihtelee, kuten kaikkina muinakin kesinä. Älä sinä etelän turisti usko kalajuttuja, näillä houkutteilla ei särvin lisäänny, ne lienee tarkoitettu treeniksi tarinankerronnan Suomen mestaruuskisoihin, jotka on jo pidetty ja palkinnot jaettu. Mutta treenata voi tietenkin ensi kesääkin varten. RKTL kuuleman mukaan aikoo osallistua juokkuekilpailuun.


© Asko Jaakola 2010


Sulje ikkuna