Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Turku 4.7.2010


Kesä sen kuin kaunistuu ja kalastuskin lähenee. Viikon päästä tilanne vaikuttaa varmasti jo kiihkeälle. Malttia vielä mukaan.

Pohjoisesta on saanut kuulla hyviä uutisia, joskus tänne kirjoitellessani olen käyttänyt termiä "kuulopuhe" tai "hevosmiesten uutistoimiston juttuja".
Niitähän ne yleensä ovat. Kalasaaliista ja perhoista kuulee väkiselläkin uutisia.

Mutta tässä pari varmaa juttua. Laasasen Simo soitteli Karigasniemeltä, kehui kelejä ja erityisesti sitä, että on saanut aikalailla rauhassa kalastella - Simoa on haitanneet ainoastaan lohet, jotka on runsaasti vihannut hänen perhojaan.
Erityisesti Sylvi on osoittautunut pilvisellä vesitihkuisella säällä perhoksi, jota lohikala ei ole voinut välttää. Siitä on osoituksia majatalon pakasteessa runsain mitoin.
Toinen ottipeli olisi ollut vihreäposkinen Sweep-muunnos, mutta tämä taitaa olla niitä Ala-Tenon ottikaluja. Juttelin muutamana aamuna puhelimessa Paddajoelle ja kerroin tuosta Sweepistä ja kun sitä ei kaverilla ollut ja aikomus kalaan painoi päälle. Niinpä siinä juttelun ohessa totesin, ettei Sweeppiä kannata erikseen ruveta sitomaan, kokeile Green Puttia. Iltayhdeksältä puhelin soi ja kaveri kiitteli perhonvalintaohjeista - tuloksen oli kaiketi 13,4 kiloinen lohi.

Nivalan "puolijoukkue" on poistunut  vesistöalueelta - liekö tullut seuroihin kiirus, mutta saalista oli kertynyt runsaasti. Se näyttää taas menneen pojilla kilpailuksi, kuinkapa muutenkaan, kun välillä pilkilläkin on niin kiihkeää, ettei kusitaukoakaan jouda pitämään. Vaivaamaan jäi ainostaan se, että nyt ovat pojat saaneet erikoisia kaloja saaliikseen - ne kasvattavat painoa pakastimessakin.

Taannoin tuli otettua  Nuorgamissa yksi kuva Tilviksen Reinon soutusaaliista - kymmensenttinen lohenpoikanen oli erehdyksessä roukannat koukkuun ja Reino piteli "saalista"  saunakauhassa. Takaisin pienokaista jokeen päästäessä hän totesi yksikantaan, "Tämä lohi varmasti kasvaa muuallakin kuin jutuissa".

No, kalamiehellä on kaksi hyvettä, huumori ja rehellisyys - toivottavasti ainakin toinen on tallella, sillä molempien puutteesta kärsii koko ruumis.

Yksi juttu vielä, muistakaa perhokalastajat se edesmenneen kunnioitetun Syrjäsen Laurin tokaisu kahlaamisesta  "Ei sinne ottipaikkaan tartte itse mennä, sinne laitetaan vain perho". Sellaisissa paikoissa kuin Kuusniemen väylä tai Vitoslompolon yläosa ei tarvitse lainkaan kahlata, koska ranta syvenee jyrkästi. Siinä kahlatessa menee omat ja vieraat saaliit munille, kun olet sillä "munasyvyydellä". Muista, että lohi on aivan uimataitoinen veijari ja jos perho sitä , niin sen huomaa kohtuullisella kahlaamisella.

Kireitä siimoja nauttijoille - ei kireitä ilmeitä!© Asko Jaakola 2010


Sulje ikkuna