Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Karigasniemi 2.7.2009

Tuli vierailtua Hans O. Kitin kanssa Karigasniemen kylätalossa. Keskustelu virisi luonnollisesti lohen ympärillä ja siinä kahvien lomassa seurattiin talossa näkyvää kuvaa siltapilarin juurelta, joskin toinen kamera näytti pohjaa - olisko jollakin käynyt otti ja nykäissyt kamerajalustan kumolleen.
Seurannan aikana tehtiin yksi kalahavainto, joka äänestyksellä päätettiin haueksi  ja toisesta havainnosta selvittiin ilman äänestystä - kuvasssa kimaltelee epätarkkana 18 grammainen Toby, jonka originaali väri lienee hopea. Mutta eipä Tobykaan kuvissa kauaa vieraillut. Tavoitellusta lohesta ei havaintoja syntynyt rannassakaan ja siihen taisi kalastus päättyä.

Ehdittiinpä myös katselemaan Hansin valokuvia, vierailtiin Outakosken osakaskunnan nettisivuilla ja käytiin läpi ryhmityksiä sekä paikallista päätöksentekojärjestystä, joissa keskeisiä tuntuivat olevan suku, politiikka ja erotiikka. Hans O. Kitin suunnittelemaan perhoon voi tutustua Perhokalastuslehden arkistossa:  "Hans Special"
Samalla saatiin kalastuksenvalvojilta vahvistus laillisesta patopaikasta juuri siinä perhokalastajan mieleisessä ottipaikassa. Viitselisäisyyttä ja oma-aloitteisuutta pitää tietenkin kunnioittaa, kun kyseessä on ikimuistoinen elinkeino ja särvin. Joskin särpimen määrästä ja laadusta edelleen esiintyy ristiriitaisia käsityksiä. Ehdotuksena tuli esille sekin, että haukea voi kalastaa katiskallakin, jolloin työmäärä särpimeen suhteutettuna pysynee kohtuullisena.

Muutamana iltana esille noussut, itselleni uudehko termi näissä perhopiireissä, nimittäin älykkö. Tarkoitusta älykkö-termin käytölle en ole vielä hoksannut, käyneeköhän tässä kun vasemmisliiton älyköille - tarkemmassa tarkastelussa ns. älykkösiipi olikin joukko puolueänkyröitä, jolloin onkin selvää, että termi vaatii  miettimistä, miten se istuu. Taitaa jäsentya samalla tavalla kuin märkä- tai uppoperho, olisko tässä älykköä pintaperhossa vai pintaliitäjässä 

Selkeästi tutumpi termi perhokalastuksessa onkin talvikko, joka on ilmeisen viisas, koska on oivaltanut peruselämän ehdot selvitäkseen joessa talven ylitse hengissä uutta elämää muodostamaan. Talvikossa yhdistyy elämisen tarkoitus ja yhteys luontoon - älykkö puhuu asioista, jotka ovat vieraita luonnossa. Talvikko on kalastussäännön mukaan päästettävä vapaaksi juuri tuota edellä mainittua tarkoitustaan varten.  
Älyköstä taas en ole varma - mitähän voimassa oleva lainsäädäntö sanoneekaan.

Jos vielä tuota pohtii outoa termia, joka ei tunnu kuitenkaan olevan viisauden tai lahjakkuuden itseisarvo, purkaisin sen ajatukseksi, niin että, kyseessä taitaa olla olio, joka luulee olevansa fiksumpi kuin takarivin taavi tavallinen tai uppoperhokalastaja, älykäs ihminen sen sijaan tiedostaa sen, mutta ei tee siitä erityistä numeroa ja osaa vuorovaikutuksessaan sovittaa käytöstään saamatta toista henkilöä vaivautuneeksi. Siinäpä monelle älykölle älykkyyttä opittavaksi - älykkyys taitaa olla luonnonlahjana saatu ominaisuus, jollaista ei juurikaan voikaan oppia..

Pyöräilijä Saarinen oli napannut pari Inarijoen jalkaa, joten kalakin on liikkunut. Kalastajat liikkunevat jälleen illan korvissa ja uusin toivein. Itsellä on lievä suunnitelma siitä, että perjantai-iltana kävisin lähistöllä liottamassa ja hyvin kuivaneita uittolaitteita.  Sitä ennen pitänee kuunnella selostus Armaan isosta kalasta ja mikä vieläkin tärkeämpää, päästä sitomaan kyseisen lohen luvatta ryöväämä ottiperho naapurin muistin mukaisena.
 
Toby 18 gr kupari
Siinä seuraava kukka-arvoitus? Keltainen kukka Liisalle

© Asko Jaakola 2009

Sulje ikkuna