Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pyhäjoki 25.6.2009

Tulossa ollaan, kunhan ahneimmat ehtivät alta pois. Väliaikatunnelmia on kerrytetty puolivälissä Suomea, katsellen kunnostettuja koskia. Siinä sitä on kirjolohella ihmettelemistä, miten on koski muotoutunut ja minkälaisilla vehkeillä. Turhaa odotellaan jokeen lohea, vaikka sen perastä istuu Oulussa RKTL:n toimistossa joukko toiveikkaita tutkijoita - toinen toistaan viisaampia, valitettavasti viisaus ei näy joella tai joessa  -lohena? Taitaa tarkemmin olla kyseessä virkaura ja työpaikka, jonka päälle sitä voikin lasketalla vaikka satuja ja uskotella jokivarren ukkoloille, että odottakaahan vaan , niin lohi kohta hyppää.
Yksi asia on varma, hylkeet haittaavat yhtä paljon niin Tenon kuin Pyhäjoenkin lohia, ehkäpä kuitenkin Pyhäjoen olemattomia lohia suhteessa enemmän.  

Maisema on houkutteleva, mutta joessa näkyy maailman suurimman turvevoimalan vaikutus - joki on merta myöten sula talvisin ja siihen ei vaikuta ilmaston muutos! Saa sitten nähdä ensi talvena, kun turve tuntuu olevan lopussa, talvella häytyy katella klapeja turveuunin sieluihin. Hommaa piisaa ja työtä tässä kuolevassa maakunnassa - näillä ei koskilla ei huijata edes itämaan turistia. Kokeilla soppii, jos ei muuten usko.

Mennääs kuitenkin oikeisiin tietoihin, Inarijoki on antanut viidentoista sentin harjuksen mökkikaverille, joka on kertomansa mukaan uhrannut koko päivän kalastuksen nimmiin.
Eilinen on mennyt klapisavotassa, kumpi päivä lie ollut parempi tuloksen suhteen loppupeleissä? Naapurin kerrotaan saaneen mökkinsä kohdalta Inarijoesta titin, mutta tämän tiedon paikkansa pitävyydestä on ristiriitaisia tietoja.

Tiedot Yläkönkään alapuolelta kertovat kohtuullisista tittisaaliista ja ylempää Sparrasulkoskelta ovat suviseuroista eksyneet Nivalan miehet irroittaneet veret luvattoman useilta lohisukuisilta kaloilta. Sillä lailla. Onneksi pojilta loppuu naisväen antamat vappaapäivät - terveisiä vaan naisväelle siellä kunkin kotona.

Tenovuonossa kyttäävät hylkeet sen sijaan liittyvät aina muutamien vuosien välein esiintyviin tarinoihin lohen ajoverkkopyynnin saaliisiin vaikuttavista seikoista, jotka ovat voimassa silloin, kun ajoverkkopyynti mennee persielleen, kuten tänä vuonna. Taisi tänä kesänä jäädä kutulohet tappamatta ja siihen voi todeta ilman tutkijoiden viisautta, että taas seitsemän vuoden päästä lohta on joessa - muistakaa kesä 2016. Meikäläinen taitaa silloin panostaa tosissaan - eläkeukkona ihan huvikseen, jos ollaan hengissä.

Muistakaa, että juuri nyt pitää hyökätä Tenolle kallaan - yksi vuoksisyklin huipuista on käsillä, mutta muistakaa myös ensi kuulle sattuva kesä tulvavuoksi. Viimeistään silloin paikalle!   

© Asko Jaakola 2009

Sulje ikkuna