Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Turku 21.6.2008

Täällä sitä vaan kärvistellään etelän auringossa (lue: vesisateessa) juhannusta lorvien. Boratbockan päivävuoro on alkanut eilen, arvella sopii, että aina jakson alussa arpajaisiin riittää osallistujia. Toivotaan kireitä siimoja.
Sen verran ajan tasaista tietoakin joelta, että Yläkönkään alapuolella joessa riitti vettä - vesilämpö oli 8 asteen kieppeillä. Perhomiehiä ei ole juuri näkynyt, mutta soutajat olivat joitain kalojakin saaneet.
Ylempää jokea kuuluu sitten uutisia lastentarhatouhuista. Talvadakseen perustettaisiin mielellään on kuningaskunta ja julistettaisiin sinne omat kalastussäännöt vai mitä ne nyt sitten oli. Siellä ollaan mieltä, että valtiosopimus ei ensinkään päde -  joutilaat eläkeläisen on pantu miettimään keinoja millä tavalla seudulle mahdollisesti saapuneet rantakalastaja ja Kokko Pentin tuomat turistisoutajat saattaisiin toimettomiksi tai ainakin sellaiseen tilaan, että he eivät, jos olisivat pätevänkin kalastusluvan hankkineet, pystyisi sitä millään ilveellä vai seudulla hyödyntämään. Paikallinen pulloperäisten veneiden kehittelijä on keksinyt kolmen vuoden kalattomaan soutuputkeen suoranaisen syyn - turistikalastaja niin rannalta kuin veneestä vie hänen kalansa. Vituttaahan se vähempikin.
Pulloperäisen moottori on laulanut pitkin kesiä tahtiin, että jos jossain turistilla titti tärähtää, niin rannassa moottori heti pärähtää ja ylös otettua lohta kohtaa alkaa armoton jahti. Pinna vain lyhyt lie, sillä kohta päristen tie toisaalla vie - olisko sielläkin joku titin kopannut ja sen pulloperäisen soutajan haukansilmä hokannut.
 Alueella riittää paikallisilla hupia ainakin aikuisilla miehillä, jos ei muuten päiväsi kulu, niin aikaa haaskateksi voit vaikka turistinpentuja itkettää ja rannalla kuin räty mäkättää, heittäytyä valtiaaksi vallan ja omistajaksi toisen kalan. Jos ei muusta asiaa synny eikä aikaan saa, niin oiva keino onkin vainajan muistoa vesittää.
Sen sanon tässä ja nyt, vaikka tämän huruperän ukot ja eläkeläiset yhteen läjään köytettäisi, niin keveäksi jää elämän jälki verrattuna Laurin vastaavaan.
Yksi on asia jossa jo pahaisinkin heistä voiton saa - ilkeyden teossa ekoja ovat ja siinä miten mies akkojen maineen saa.
Ellei haittaa muuta heti keksitä, niin joutaahan noita patopukkeja pystytellä pitkin jokea, on siinä turistille erinomaista tukea, voi pukkiin tarttua väsyttäessä tittiä.
Tässä tulee mieleen vanhojen suomalaisten sanonta: "Kateus vie kalat vedestä".
Pitäisi jatkossa miettiä Tenon kalastusmaksua siten, että myös maksaja voisi valita, minne maksunsa kohdistaa. Itse haluaisin käydä kalassa vain alueella, missä ei tarvitse ryhtyä tuollaisiin lapsellisiin leikkeihin osallisiksi, mutta senttiäkään siitä en haluaisi käytettävä tuollaiseen alueen päiväkerhotoimintaan, on kunnan asiana huolehtia leikki-ikäisten viihtyvyydestä.

© Asko Jaakola 2008

Sulje ikkuna