Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Sammalniva 4.7.2008

Kylmä päivä, aamulla lämpötilaksi tarkentui 6,1 astetta mikrometrillä katottuna. Ja siltä se tuntuikin. Shokkia täydensi vielä pohjoistuuli, joka vei viimeiset romanttiset ajatukset perhokalastuksesta. Vitsit on vähissä. Kalastuluvat lyöty jäähän joka tapauksessa. On haettava lohta sulamaan pakkasesta, ainakin raavia varten. Ajattelin silti kokkeilla miten lohi sopii kuullotettuna katkarapukeiton jatkoksi. Siihen sopii ainakin pakastekatkat siitä yksinkertaisesta syystä, ettei katkarapukeitossa juuri katkoja olekaan. Palataan makuihin myöhemmin.

Ovat tehneet komian tautotuvan Sammalnivaan, pitäkään sitä siivosti ja muistakaa avata savuluukku ettei silmät vetistä. Itsellä vetistää silmät tuossa tuulessa ja tuprakassa - on kuulemma kuivat silimät, jota tällainen vetistely vaivaan. Saataapa sitä olla vetistelylle monta syytä ja huolta niin ko koirankasvattajalla. Sääli noita luontokappaleita, viattomina saavat kärsiä isäntiensä ja emäntiensä ylimielisyydestä vuoksi sen autuaallisen tahdon, johon eläinparka joutuu alistumaan. Olkoon tuo koira-asia, ittelläkään ei ihan puhtoset jauhot ole.

Pari sanaa vielä kalastuksesta, on sellainen epäilys, että pensan syyksi pannaan tänä kesänä monta asiaa. Ittelläki haisee pensa nokassa, kun perhoon ei tärähdä, oikein pöllähtää. Kalamiehet näyttää jääneen kotio, pysyvän pensan hinnan nousun tiellä kotiolosta tulee pysyvää. Paikallinen valomainos kertoo kaikilla kahdella pensa-asemalla sen vähempioktaavisen hinnan olevan 1,68 euroa, naftasta nykäsevät tasan puolitoista euroa - oliskohan jo kesälaatua? Kaloista kuullaan taruja, joku latvialainen oli nykäissyt Alakönkäältä 21 kiloisen kojamon. Olivatten englanniksi joku kysynyt sitä, miten mainittu baltti oli kalansa säilönyt: Tähän oli kuulunut selkeällä englannilla suora vastaus: The Salmon is under my bed. Huumormiehii sanos savolainen, mutta savoksi.
Kattellaan hiljaa kun vesi laskee ja lohi nousee...

© Asko Jaakola 2008

Sulje ikkuna