Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pienafakta 2.7.2008

Eipä eilisestä muuta syntynyt - hauki. Yläkönkään puhelinvika on ilmeisesti saatu korjattua - Polson miesten avopäälähtö jätti hatun auton penkille. Varmistin päähineen kuuluvan Raimo- isälle. Liekö ollut Pahtasuvanto, joka soi heille lohen ja lisäksi rannalta titin. Kalamiehiä!
Puhe- ja inttokaveri Keto piti illan uudella luvalla kalastusharrastusta yllä saamatta silti saalista. Tittiä ei Inarijoella juuri ole nähty, mutta epäily perustuu kuulohavaintoon - olisiko hyppy ääntä kehittänyt. Kuolnajokisuu tuli annettua neuvoksi majatalossa vierailleelle ryhmälle, virta oli jokisuulla ollut hyvä, mutta paikallinen oli tullut ihmettelemään, kuka se tänne on turistit neuvonu, ei paikasta kuulemma koskaan ole kalaa saatu - siitäkin huolimatta oli uistimen heitto ollut paikallisin voimin käynnissä. Haukea varmaan...

Vaihtelevaa on sää, joissain tapauksissa säätä on miellyttävämpi havainnoida lämpimästä tuvasta ja ikkunan takaa. Mutta sopivalla varustuksella se toki onnistuu rannallakin. Säähän on liittynyt jyrähtely ja salamointi, josta on syntynyt päätelmiä, ettei rasvaevällinen kala ole erityisen mielissään luonnonilmiöistä. Kala rupeaa juromaan jättämättä merkkiäkään olemassaolostaan. Samalla kalastaja juroutuu - mökille, välttäen turhaa työtä ja liikoja kuluja kalastuksen nimissä.
Etelässä vakituinen naisystävä pohtii lieneekö tämä niin mielenkiintoista ja rentouttavaa, jotta tänne olisi sittenkin pitänyt lähteä. Itse yllytin mielissäni tulemaan paikan päälle, etelässä sataa ja on kylymää ja täällä pohjoisessa on kylymää ja sataa. Säävarmuus vaikka on etelän puolella, niin mielellään sitä kattelisi kaunista ystävää, kun väittelisi hauenpyytäjän kanssa vanhpojen hallitusten paremmuudesta nykyiseen verrattuna. Eipä siinä taida olla juurikaan järkeä, ajankulua ehkä.
Koira on ainakin ollut ihmeissään, minne äijä katosi ja hermoilee suotta kaikkia ääniä. Saa nähdä löytyykö sopivat aikataulut junaan ja Eskeliseen - majatalon edestä kyyti kyllä järjestyy perille. Odotellaan kuulumisia, muuttuuko majoitusjärjestelyt ja mihin suuntaan.

Illalla taitaa olla suuntana Teno, onhan siellä käytävä. Paddajoki olis suuntana, lähellä ainakin se "märänny" Kuoppilaskoski. Perästä kuuluu.

© Asko Jaakola 2008

Sulje ikkuna