Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Yläköngäs 15.7.2007
Sunnuntai-iltapäivän näkymä Yläkönkäältä - lisättävää ei ole - ylävirrassa vastaavat autiot rannat. Joku sentään ajatteleen omilla aivoillaan, eikä turhia hötkyile kaikkien 28-kiloisten perään.
Alimmaisen kosken alapäässä on hienoja päävirtaa reunustavia kuoppia, mutta kaloja ei löytynyt. Kokeilkoon joku paremmalla onnella.
Palatessa pysähdyttiin kaupassa, uutisina Parkkosen pari tittiä ehtoon Dallasista, muutoin taisi olla hiljaisempaa.
Itsestäni tuntuu, että jotain on tapahtunut tai tapahtumassa, sillä kyllä niin vapaasti  perho saa Tenon ja Inarijoen vedessä uida. Uskokoon joulupukkiin ken tahtoo.
Silti kyseessä on vain harrastuksemme, ei tätä ihan tosissaan kannata ottaa. Heitto kulkee sen sijaan mukavasti, pari päivää olen heitellyt 11-jalkaisella yhdenkädenvavalla, mutta ei vielä pintaperholla.
Joka tapauksessa tämän kesän puurtamisen viimeinen viikko on alkamassa, viikon kohokohtana lienee keskiviikko, jolloin tullee tieto tuomiosta, miten pitkään patikointi jatkuu. Mielelläni ajelisin etelään ihan itte, siellä varmaan jo odotellaankin avosylin ja kaipuulla - kalaa ei taida tänä vuonna tulla tuliaisiksi.
Pankaas muuten harkiten elokuun asentokalajahdin kanssa, saattaisi olla lohikannalla eduksi jättää tällä kertaa väliin koko jahti.
Päivällä mietiskelin kalastuksen rajoittamista ja miten se tulisi tehdä, miettikääpä sitä tulevina talvi-iltoina muutkin, asiasta pääsee ainakin etujärjestön mielipiteitään lausumaan, jos jotain sääntöjä halutaan muuttaa. Jotain järkevää olisi yhdessä norjalaisten kanssa tehtävä, jotta tämä taantuma saataisiin päättymään.
Naapurin Armas on kokenut epäonnea koipensa kanssa, pari reissua Lapin keskussairaalaan, mutta on toki miehellä kalastus ollut mielessä. Sairaalasta tuli ohjeet, mitä perhoja vaimoväeltä on haettava. Näin tietenkin tapahtui, sillä mahtavaahan se on, että jollakin on uskoa kalastamiseen tänä kesänä. Pitänee Armasta tentata, muistaako hän vastaavia vuosia menneisyydessä.

Maanantaina sitä joutaakin vaikka autoajelulle norjalaisten Itämeren rannoille, olis mahdollisuus kuin entisellä lankomiehellä, ottaa tuliaisiksi kotona odottavalle vaimoväelle itseään Jäämeren vettä. Kaikki eivät näitä vesiä kuitenkaan arvosta, jotta varovainen sen kanssa täytyy olla.
Olishan siellä mahdollisuus kalastaa vaikka vieheellä seitä tahi muita pohjoisen merikaloja, meritaimentakin oikeasta paikasta. Katsotaan mitä syntyy.

© Asko Jaakola 2007

Sulje ikkuna