Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Iskurasjokisuu ja Tsulloveikoski  10.7.2007

Maanantai-iltana piti käydä kokeilemassa Inarijoen kalakantaa, joka osoittautui kohtuullisen heikoksi - molemmin puolin jokea päivystys, mutta ei tapahtumia.
Ainoa lohtu oli sade, joessa piisaa vetta kalan uida.
Seuraavana aamuna voimistelimme itsemme ylös ja kevyen kenttäaamiaisen päätteeksi työnnyimme autoon, alavirtaan aina Tsulloveikoskelle, jonne kahlaamisen oli Rantas-Matti edellisenä yönä viestillä vahvistanut.
Vettä satoi koko päivän tasaiseen tahtiin ja tuuli ei tiennyt mistä olisi puhaltanut, niinpä se pyöri joka suunnasta. Tsulloveissa kannattaa kovalla vedellä muistaa saaren pienempi väylä, sillä se on varsinkin alapäästään oivallisen muotoinen ja vettä piisaa lohen uida. Varsinainen koski kärsii vielä ainakin viikon päivät kovasta vedestä ja yläosan kalastaminen on hankalaa ja saattaa päättyä uimasille.
Retkemme ei ollut turha, nähtiin kaksi napattavan kaksi lohta soutumiesten toimesta, ensin puolenkymmenen kilon jalka ja hetken päästä titti toiselle venekunnalla. Valitettavasti kuvaaja oli tapahtumien aikana näkemästään niin shokissa, että kuvavarmenteen jäi ottamatta.
Dalvadas oli kuitenkin tänään pelittänyt ja useampi perhomies oli päässyt saaliin makuun. Dalvadakseen on kuitenkin pesiytynyt pikkulapsia pelotteleva paikallinen aikuinen, joka voisi touhujaan tarkentaa - mitäpä sitä kalastuksen päältä lapsia itkettämään, ei sitä niin tosissaan taivasosuudestaan tarvinne olla.
Edelleen alempaa on kuulunut kalaisia uutisia, joiden perää jäämme tänne ylös vonkaamaan, pian nähdään onko tarinat tosia vai soutumiesten uutistoimiston aikaansaannoksia.
Nyt kannattaa ilman muuta suunnata Tenolle, joki on täynnä lohta, veden ja lohen suhde hieman vaihtelee veden määrästä riippuen, mutta näin ainakin rannassa uskotaan.

© Asko Jaakola 2007

Sulje ikkuna