Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pienafakta  17.7.2007

Jotkut varmaan muistaa parin vuoden takaisen tunturimittarin toukan aikaan saannokset jokivarressa ja uutiset toukan syömistä koivikoista. Kuva on Ifjordin ja Rustefjelman väliseltä ylängöltä - alueen ainoat vihreät ovat vähäinen ruohikko ja muutamat pajupuskat. Koivut ovat käytännössä kuolleet, lehtiä niihin ei taida koskaan ilmestyä - menee vuosia ennen kuin uusi koivikko valtaa alaa.
Alemmassa kuvassa toukka koivunlehdellä vuodelta 2005, kuva on otettu omasta rannasta. Muistelen, että norjalaisten odotettavia tuhoja kuvasi se, että toukkia oli keskimäärin kymmenisen kappaletta yhtä koivinlehteä kohden. Selvää on, että tuollainen joukkoesiintyminen näkyy, mutta tosiasiassa toukilta taisi loppua eväs. Maastossa saattoi tehdä sellaisen havainnon, että jokien ja purojen varret olivat jollain tapaa säilyneet täydelliseltä tuholta ja elpyminen oli alkamassa.

Mieleenpainuva kalastusmatka lähestyy loppuaan, ilta menee opastuksen merkeissä, kohteena ilman muuta Haukikallio. Kalastuksen takaraja on nyt ehdottomasti torstai. Puolalaiset ovat yrittäneet yhteyttä ja saattaa olla, että kutsun heitä mukaan.
Itse taidan keskittyä päivystämään poliisin soittoa, josta selvinnee, miten kotimatka Turkuun järjestyy, pitänee pitää peukkuja, että asia saa myönteisen käänteen. No, vasta kaksi viikkoa jalkamiehenä tuntuu täällä haja-asutusalueella, kaupungissa toki aivan toinen juttu.

Yksi juttu jäi eilisestä mieleen, ainakin Nuorgamin tiellä, jossa oli kohtuullinen liikenne, olisi ainakin asuntoautojen ja -vaunujen syytä pitää mielessä, että tie on leveydeltään vain yhden ruotsalaisen kaistan levyinen. Yhden kerran vastaantuleva nelivetovolvo pysäytti melkeen pumpun, ellei kuski olisi pysähtynyt ja väistänyt, molempien autojen matka olisi päättynyt siihen. Samulin laulussa sanotaan enteellisesti - teiden tukko, mutta tarviiko näin olla. Paraskin taidan olla sanomaan, mutta malttia heinähäkillä liikkuvat lajitoverit, tänä vuonna lohen perään varmasti ehtii.

Toinen varoitus, älkää menkä Tanabrun hotellin turistineuvontaan, ainakaan kahville, maksamisesta ei tahdo tulla mitään, vaikka tytöillä seisoo lapussa nokan alla: kaksi kahvia viisi euroa - kahvin hinta saavutti muuten matkan ennätyksen ja siinä selvisi, että euro vastaa kaupoissa kahdeksaa kruunua.

© Asko Jaakola 2007

Sulje ikkuna