Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Nilijokisuu  13.7.2007 
Nyt sitä on sitten tehty kalastusmatka alavirtaan. Nilijokisuulla on kumarrettu pää paljaana ja tervehditty paremmille pooleille matkannutta kalastustoveria.

Kohtaaminen lohen kanssa lähestyy, mutta ei erityisellä formulavauhdilla, hyppyjä näkyy otin vielä kuitenkin odottaessa. Havaittuna lohen lähentelynä soutumiehen saama pienen pieni pikkuriikkinen titti, haaviin arvioituna noin 800 grammaa. 

Kuihkakarilla yksi kalastaja, Nilijokisuulla aloitimme Joukon kanssa kahden, sitten täydennystä neljä miestä ja tarpeeksi saimme, kun vielä viisi vankkaa miestä ahelsi pooliin. Meikäläisen vuorot täyttyi heti. Totuushan on, että viimeiset ne ruuhkan tekee, mutta jos lajitoveri ei sitä ymmärrä, on toki terävämmän syytä väistyä. Paikkaa lähestyi vielä yksi viiden porukka, mutta he ilmeisesti olivat laskutaitoisia ja suuntasivat karille.

Outakoskesta saatu reipas 28- kiloinen kojamo on vale, mutta sai ilmeisesti Seitalan matkailutaseen tappiin, liekö ollut tarkoituskin. Aamulla ohittaessamme ei koskessa ollut ketään, aamu tässä tarkoittaa klo 10. Kolmen hujakoilla palatessamme paikalla reilu tusina vereviä perhokalastajia suuren kalan ootossa ja piha täynnä pirssejä.
 Ajoimme ohitse ja pysäytimme heittoharjoituksiin Seitaojan suulle. Meidän pettymykseksi parhaaseen paikkaan oli tietenkin pykätty pato, jota ei ollut aikaisemmalla reissullani. Jouko mittasi padon päälypuolelta 50 senttisen harjuksen ja kirjasi sen Tenon rekortiksi, itsellä pieni titti kiinni lyhyen aikaa, muttei niin lyhyttä aikaa, ettei jo kerennyt tittiparkaa käydä sääliksi.

Soutuporukka tartutti titin, mutta pienokainen pääsi karkuun. Veneessä muuten seitsemän vapaa pyynnissä, soutaja kehui parraillaan olevan yhdeksänkin vapaa. Saattaa olla hyvä aihe seuraaviin sääntöneuvotteluihin, koskapa norjalaiset saavat lakinsa mukaan käyttää vain kahta - eipä meikäläinen viehekalastuslupakaan salli kuin yhden vavan. Joskus näitä himmelisovituksia on selitetty soututuristien vehkeiksi, mutta tässä kyseessä ammattisoutaja, tuskin ainoa.

Onkohan myös jonkin uutistoimiston vai peräti Radio Jerevanin juttuja se, että YouTubesta löytyisi video Alakönkään kalastuskärhämästä. Jos jollain parempaa tietoa, esim. osoite videoon, niin voisi pistää osoitteen sähköpostiin, niin vaikka levitetään. 

© Asko Jaakola 2007

Sulje ikkuna