Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Mustakoski ja Seitaoja  4.7.2007 
Kaunista säätä piisaa ja lohi piilottelee jossakin. Mutta tulipahan vierailtua illalla Haukikalliolla saakka eräänlaisena saunalenkkinä.

Aamu tuntui puhuttelevan kalan äänellä, mutta Mustakoskella ääni muuttui. Tunnelma muuttui perinteiseksi enemmän auringon otolta muistuttavaksi kalastustuokioksi, jossa kalastajalla oli huomattavasti vahvempi usko saaliin läsnäolosta kuin itse kohteella.

Ainoa merkille pantava seikka oli jälleen havainto kalastajien heikosta kunnosta - täydet kaljatölkit jaksetaan kyllä rantaan kantaa, mutta kukahan jaksaa ne kantaa tyhjänä takaisin, kun pää alkaa täyttyä. Kuva ohessa ei ole tarkoitettu kaljafirman saati sitten tupakkafirman mainokseksi, mutta kun ei tullut pussia mukaan, ovat tölkit edelleen asianosainen sotkijan vapaasti noudettavissa.

Kun kala on hukassa, saattaa lounaaksi tarkoitettu lohikeittokin loppua ilman, että syömämiehet vähenisivät. Tosin syyksi syömämiesten loppumiseen saattaa tullakin juuri lohikeiton loppuminen, Suomi on valitettavasti sen verran pieni maa, ettei täällä kannata ryhtyä kilpailemaan sillä periaatteella, että firma pärjää hyvin vaikka vain jokainen suomalainen käy kerran ruokailemassa.
Toisaalta kun ryhtyy tuollaisessa paikassa ruokailemaan kannattaa varmistua mitä ja montako lautasellista ruokaa kullekin kuuluu - kolme lautasellista mieheen tuntuu jo vöyräämmässäkin lajitoverissa.
Vapaassa maassa toki jokainen saa syöntipaikkansa päättää tai ryhtyä vaikka itse kokkaamaan.


Alakönkäältä uutisoidaan oikein lohisodasta - YLE tarjoaa uutisen omassa versiossaan soutajasta, jota on raamatulliseen tapaan kivitetty. YLE uutinen
Norjalainen Finnmarken- lehti tarjoaa toisen  rannan osallisten näkökulman, joka on tietenkin hieman toisenlainen. Finnmarken
Asialle pohja syntyy tilanteessa, jossa rannaltakalastajan  tulisi väistää soutajaa, norjalasilla näyttää olevan poikkeava käsitys siitä, onko tämä vain rannaltakalastajan herrasmiesmäisyyttä, mutta soutajalle ei tätä jaloa taitoa olekaan sälytetty.
Polliisi tutkii ja sitten hutkii, mutta asiasta tullaan varmasti kuulemaan sääntöneuvottelujen yhteydessä, sitten katsotaan löytyykö lisää herrasmiehiä.
ollutta

© Asko Jaakola 2007

Sulje ikkuna