Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Inarijoki  8.7.2007 
Päivä kuin toisinto eilisestä, aamusta sangen viileää, mutta puoltapäivää lähestyttäessä auginko tulee esiin, mutta tuuli ei kokonaisuudessaan perhostamaan houkuttele.
Varhaisessa aamussa taas kalan houkutetta, mutta siinä vaiheessa, kun auringon esiin tulo havahduttaa perhonvaihtoon, rupeaa tulos vahvistumaan. Eipä silti, kalan liikkumisesta en vieläkään ole päässyt tekemään havaintoja. Kalastus vaihtuu ruokahuoltoon suurin piirtein lakisääteisessä ajankohdassa, mutta sitä ennen sauna lämpiämään.
Alavirrassa on sentään muutamia kaloja otettu näytiksi pyydettävästä lajista, Nilijokisuulla ja Kuihkakarilla näitä väkivallan tekoja oli tehty - Pöyhösen Erkillä taitaa olla liki jokivarren paras peli kalojen suhteen. Josko maanantai-iltana alavirtaan, jospa pääsis filmaamaan vaikka Erkin kalaa tuoreeltaan.
Samalla pitää miettiä, missä lohi on. Sen verran kehnoja saaliit ovat olleet riippumatta kalastustavasta - vuosikausia saalis on jälleen pienentynyt, mahtaako sitä lohta Tenoon noustakaan, mitä nyt muutamia mallikappaleita päästetään turistia houkuttelemaan, vavat nytkähtelee varsin harvoin ja saamamiehet esittelee apeana nollapeliä jopa kolmen viikon yrittämisen jälkeen. No, yksi säästö tulee heti mieleen, RKTL:n postimaksut romahtaa, kukapa sitä nollapeliään tilastoimaan ja viranomaista vaivaamaan.


Tontilla sen sijaan ruuhka jatkuu, eilen ehtoolla valkoinen farmari ja jälleen aamulla punainen farmari löysi tiensä pihaan - meillä piha alkaa rummulta, koska välimatka tieltä mökille on lyhyt. Ihmettelen, ettei tämä pysäköinti mene perille, pysäköi merkityille pysäköintipaikoille, ellei sitä ole, niin käytä tiealuetta, pihaan ei ole asiaa ilman lupaa. Kyllä sinne kalastuspaikalle voi mennä jalan vaikka olisikin voimassa oleva ajokortti. Alakönkäällä maanomistaja soveltaa maksullista pysäköinti - pitääköhän ruveta kyselemään jostain käytettyä parkkitolppaa ja pistää raha kierrolle. Mistähän löytäis aktiivisen parkkipirkon, sillä parkkisakoistahan sitä parhaan tulon nykäisis.

Meidän perhokalastajien tulee muistaa, että liikumme etupäässä toisten mailla, jolloin pysäköinnin ja erityisesti roskaamisen suhteen pitää olla huolellinen. Jokivarressa on mökkejä ja asuinrakennuksia, joiden alueita pitää kunnioittaa.

© Asko Jaakola 2007

Sulje ikkuna