Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitoslompolo  28.6.2005

Luvan aloitus Haukikalliolla, paikka on kalastuksellisesti hyvässä kunnossa. Titti rannalle yläkosken kuopasta ja sen lisäksi tärppejä runsaasti. Kelille ja veden värille sopiva perho löytyi perinteisestä Inarijoki-sarjasta, jonka paikallinen kalastaja päivällä rasiaan merkkasi:"Jo vain tuohon perhoon lohi ottaa". Perho on esillä tässä.
Aamulla varhain otimme suunnaksi Vitosenmutkan ja päivän tuloksen titti Sylvillä heti ensimmäisellä heitolla, iltapäivällä yksi karkuutus edellä mainittuun perhoon. Kaiken kaikkiaan pitkäveteinen päivä, kun ajattelee kalan tuloa ja kahden kumppanin tyhjää, tärpitöntä päivää. Kun aamulla päätimme kalastuskohteesta, lupasin kavereille, että näemme ainakin soutajien saavan kalaa, joka piti täysin paikkansa - puolisen tusinaa lohta.
Tittien hypyistä saattoi päätellä, että pieniä parvia nousi koko päivän, porukan viimeisellä laskullakin titti hyppäsi kuin kiusaksi luvan päättymiselle perhomiehen kohdalla. Syynä siihen miksi otit olivat vähissä lienee hieman runsas vesi, joka kuljetti perhoa liika nopeasti ottiväylän päältä rantaan - kannattaa kokeilla parikymmentä senttiä alhaisemmalla vedellä.
Omalta osaltani kesän pelit ovat tässä, suurin huuma on ohitse, kalapaikkoihin ja lohen perhokalastukseen liittyviä seikkoja on jäänyt vaivaamaan, mutta kesä on liian lyhyt niiden selvittämiseen - tarvitaan jatkossakin kantapään kautta opittua tietoa ja taitoa ja niiden selvittämisessä ei kalastajan kiima paljoa auta, analyyttisyys kärsii. Pitäisi omassa kalastuksessa muistaa hakea uusia kohteita, jotta ainakin ajoittaiselle ruuhkautumiselle löytyisi vaihtoehtoja. Lieneekö sitten kellään käypää aineistoa tiedossaan olevasta kalapaikasta, joita ei ole vielä esitelty, otan niitä mielelläni vastaa, erityisesti Tenon alaosasta, joka itsellä jo etäisyyden vuoksi jää vähemmälle tutkiskelulle.
Toivotan kaikille perhokalastajille miellyttäviä elämyksiä Inari- ja Tenojoen parissa, kiitän karigasniemeläisiä vieraanvaraisuudesta ja hyvistä vinkeistä sekä erityisesti lohelle entistä parempaa ja runsaampaa tulevaisuutta tutkijoiden ja valtiovallan suojeluksessa.

Vitoslompolo 28.6.2005

© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna