Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Tiukkakoski  24.7.2005

Sunnuntaina vielä kerta Haukikalliolle, jonka kalastuksesta on "piireissä" vaihdettu mielipiteitä. Joku on sitä mieltä, että Haukikallio pitää kalastaa kahlaamalla keskellä ja heitellä Norjan suuntaan penkan taakse. Saattaapi olla toki vaihtoehto, mutta ainakin tänä kesänä kahlaaminen ei ole ollut vaihtoehto hyvän vesi tilanteen vuoksi. Kalaisampi vaihtoehto lienee kalastaa kotomaan rantaa ja varsin tarkasti kun ehtii alapään montuille. Sunnuntaina montuissa oli vettä lähes napaan saakka, mieluinen paikka nousuparvelle. Sen sijaan yläpään virran muodostama "kolmio" vaatinee parikymmentä senttiä lisää vettä. No, nyt ei niitä lohiparvia näkynyt ja siirryinkin kotikentälle, tarkoituksena jälleen kerran selvittää nämä lähiapajat. Muutaman tunnin laskujen jälkeen tapahtumina vain yksi tärppi, mutta mieltä jäi edelleen askarruttamaan kohdan monimuotoisuus ja se miksi kohtaa ei tule kalastattua enemmän. Norjan puoleinen virranreunuksen voi kalastaa joka heitolla, samoin syvän uoman päättäen laskun mutkan syvään monttuun, joka on nyt saanut luontevan jounteen yläpuolelleen ja alle kaksi, kolme syvempää kuoppaa. Rantakuopan jälkeen voi siirtyä kahlaamaan keskemmälle, jolloin yltää komeasti heittämaan Norjan puoleisen syvänteen, kalastamaan sen, pääuoman ja kotomaan rannan pienemmät kuopat. Mitä tästä voisi puuttua? Tietenkin nousulohi, jonka määrä näyttää edelleen pysyvän minimissä.
Sunnuntain kahden miehen iskuryhmä Dalvadasiin toivat saaliinaan pari tittiä ja tiedon jälleen kirkkaista nousukaloista, joita varsinkin iltapäivän puolella oli hyppinyt. Uuden kalan nousulle näyttää syyksi sopivan 20. - 27.7. jaksottuva tulvaulli, elokuun vuoroveden huippujaksosta ei enää turistikalastajalle ole nautintoa, koska se vaikutukset ajoittuvan meille luvattomalle jaksolle. Oma lohisesonkini päättynee tähän päivään, kiitokset kuluneesta kalastuskaudesta ainutlaatuiselle Atlantin lohelle, Tenolle, Inarijoelle, karigasniemeläisille ja niille, jotka tätä päiväkirjaa ovat jaksaneet lueskella - laskurista päätellen teitä on jälleen ollut runsaasti. Talven aikana paljastetaan jälleen muutama kalapaikka, joista kesän aikana on aineistoa kertynyt. Kireitä siimoja! 


© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna