Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Iskurasjokisuu  23.7.2005

Kesän kalastukset on likimain putkessa ja tapahtumia voi tarkastella menneisyyden valossa, kalastajamäärät ovat pienentyneet ainakin täällä Ylä-Tenolla niin soudun kuin rannaltapyynninkin osalta. Lieneekö kalastajamäärien putoaminen syynä siihen, että kalastusvalvonta on kateissa - valvojia en ole nähnyt koko kesänä, Syrjäsen Late kertoi puhutelleen valvojaa paikallisessa baarissa. Työtehtäviä valvojille kyllä riittää, ainakin Inarijoen luvattoman viehekalastuksen osalta, sen verran näitä "valepaikallisia" näkyy, vaivautuen katsee jää seuraamaan pidempää vieheenheittoa, poistuen lopulta takavasemmalle, sinne mistä ovat tulleetkin, mutta vain seuraavaan rauhalliseen, katseelta ulottumattomille paikoille. Usein näyttää olevan selvä tieto siitä, että ollaan tekemässä luvatonta. Luvattomista välineistä kertovat rannoilla näkyvät uistin pakkaukset, kuten Iskusrasjokisuun nuotiopaikan avatut Toby- ja Salamander-pakkaukset. Paikallinen kalastaja ehtii avata uistinpakettinsa kotonaan, mutta ehtiikö puskien pojat.
Toinen seikka joka on tullut huomatuksi on se, että jostain kumman syystä perhokalastajia ilmestyy niinkuin puskista, välillä laskun alle, välillä laskun väliin, mitähän harrastajia nämäkin ovat. Ei pitäisi olla vaikeaa päätellä, miten rehellinen, suoraselkäinen kalastaja toimii kalastettaessa poolissa, joissa ovat selkeä aloitus- ja lopetuskohta. Joskus näiden puskaperhostajien kanssa pääsee jutullekin, kysymään, missä moisia tapoja olet oppinut, usein nämä puskaperhostelijat katoaa kuin ilmeistyivätkin, puskaan ja puhumatta mitään. Joissakin tunnetuissa perhokalatuspaikoissa tapahtuu samoin, jopa niin usein, että tuntuu kuin ohjeet olisivat tulleet paikan päältä, luvan myyjältä tai majoituksen järjestäjältä. Hölmöjen hommaa, tässä käy huonosti, niin puskaperhostelijalle kuin ohjeiden antajallekin - nämä temput jättävät tekijäänsä leiman, joka tulee jatkossa itseään vastaan, muodossa tai toisessa.
Illan kalastusta vesisateisessa kelissä Iskurasjokisuulla täydensi parvi puskaperhostelijoita, joita ei oikein päässyt opastamaan, vaan he katosivat mäkeen. Iltaa  täydensi viheliäiset lohet, jotka hyppivät, mutta eivät käyneet perhoon. Sadetta jatkui koko yön, aamulla Inarijoen vesi oli noussut viitisen senttiä ja nousu jatkuu.


© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna