Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Dalvadas 22.7.2005

Torstai-iltaan sisältyi pienet visiitit Fierranjoella ja Rovipahtalla, Fierranjoella tuloksen jopa terävä tärppi. Rovapahtan kohdalla kyseessä oli tutustuminen uuteen mahdolliseen heittopaikkaan, aluksi tarkoitus oli pelkästään katseella arvioida paikkaa, mutta rohkean pintakäynnin jälkeen piti hakea välineet autolta ja ei kun toimeen. Koska paikka oli uusi, niin seurauksena oli toinenkin lohen läsnäolon ilmaisu, todennäköisesti kala ei tykännyt pulinoistamme ja päätti vaihtaa paikkaa. Jotain siten paikasta opittiin, jos paikkaa kalastaa, niin repun paikka on syytä valita jostain muualta kuin parhaimman ottikuopan kohdalta.
 Aamulla suuntana Dalvadas, jossa tänä kesänä ei perhoa ole tullutkaan heitettyä. Lohta oli enimmillään 
tavoittelemassa seitsemän innokasta, lieneekö peräti kesän pahin "ruuhka". Sakkoringistä lähtevällä laskulle sopii koko sakki kerralla. Saaliista ja muistakin havainnoista päätellen alakerran tieto uudesta kalasta pitää paikkaansa - kaikki rannalle saadut kalat olivat kirkkaita nousukkaita, kun paikan ohitti kaksi eri parvea, niin ylävirralla on odotettavissa tapahtumia ken siellä kalastaakin. Valitettavasti soutajat jäivät jälleen toisiksi, niin kalan määrässä kuin koossa. Kokko Pentillä oli veneessä uusi kaveri - Jeppe-koira, jolle Syrjäsen Lauri määräsi opetettavaksi varoitushaukun, koiran tulisi haukulla varoittaa perhomiestä, kun vene lähestyy takaa. Mitähän lienee Jeppe tarkoittanut murinallaan sivuuttaessaan Laurin.
Perhoista sen verran, että aurinkoisella kelillä voi kokeilla lohen pettämistä Keltaisella sarvijaakolla. Muutoin kalastusta sävytti lietepaska, jota levitettiin Teppanan saareen, lieneekö haaveissa toinen korsirehusato vai joku muu. Vanha kansa taisi sanoa jotain kasvamisesta ja paskanhajusta. Eipä tuossa hajussa mitään outoa, paskahan haisee läpi Suomen, Dalvadaksesta Turkuun, vaikutuksista korsirehun määrään voidaan esittää eri tulkintoja.


© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna