Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ränni  18.6.2005

Ylävirran vedet ovat kalastuskunnossa, Rännistä löytyy riittävä polku rannasta, Kuoppaniva lienee parhaimmillaan kohtsillään, Sammalniva myös. Mutta kalastajat ovat kateissa - eiköhän se kohta ala poltella siihen malliin, että rannat täyttyvät. Rännissä on ehkä tapahtunut sen verran muutosta, että keskipenkka on levennyt Suomen rannan suuntaan, joten ottipaikat ovat tulleet tavoitettaviksi lyhyemmillä heitoilla. Rännihän pitää kalastaa nyt niin, että perho heitetään keskivirtaan, penkan päälle, virta kääntää heti perukkeen ja perhon oikeaan suuntaan ja sen jälkeen pyritään mahdollisimman pitkään uittamaan perhoa penkan syvenevään reunaa pitkin. Yleensä kala on viime vuosina ottanut penkan reunalta, mutta toki pitää muistaa laskea rantaan saakka.

Alempi kuva, joka ei ole viimeisen päälle tarkka, kuvaa sitä koivikkoja vaivaavaa tunturimittarin toukkaa. Itse katselin omassa rannassa koivikoita, joiden lehdet olivat reikäisiä, mutta en huomannut toukkia, sama vika vaivasi Rännin puustoa ja siellähän se syyllinen oli työnsä touhussa. Tutkijat kertovat, että yksi toukka tarvitsee kesäevääksi kymmenen koivunlehteä, tarkemmin en syömämiesten lukumäärää viitsinyt tutkia, mutta reikäisiä lehtiä oli runsaasti, Skippagurrassa oli arvioitu, että jokaisella koivun lehdellä löytyisi toukka, joten toukille saattaa tulla eväästä uupelo, josko kuolisivat peräti luonnollisesti, niinkuin vieremäläinen lehmä, ravinnon puutteeseen. Elukkalääkäri kirjoittu kylläkin tuon vieremäläisen lehmän kuolleen luulotautiin - vakuutusyhtiön papereihin, lehmäparka oli luullut talveksi olevan heinää, vaikka näin ei ollutkaan.
Viime kesänä ainakin Dalvadaksen Norjan puoleisissa koivikoissa saattoi  havaita aika totaalisen tuhon toukan jäljiltä. Ankean näköisiä tullee rannat olemaan, jos koivut kuolee pystyy, on kuin kevään lehdettömät koivut olisivat vallanneet rannat. Vahingot näkynevät vuosikymmeniä, kunnes uudet koivikot valtaavat tilaa kuolleilta - toivottavasti näin ei kuitenkaan käy.

Ränni 18.6.2005

Tunturimittari 18.6.2005

© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna