Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Karigasniemi  14.6.2005

Vesi laskee ja lämpiää - lohi alkaa olla otillaan. Naapuri toi verkon lähisaaren kupeella eilen ja tänä aamuna tulokset: muutama harri, siikoja ja yksi pienenpuoleinen meritaimen. Kohta on kiire joelle, viikonlopun helteet ovat toki ohitse ja ajoverkkopyynnin viimeiset päivät ovat käsillä. Kokki-Janne suunnitteli menevänsä ehtoolla Yläkönkäälle seuraamaan kulkutusta ja hakemaan arviota siitä, milloin kannattaisi virittää pyynnöt Inarijoelle. Odotellaan tuloksia, ittellä saattaa venähtää aina torstaille saakka ennenkuin lupa pullottaa taskussa, mutta korva herkällä pitää hyppyjä kuunnella aina kun pistäytyy pihalle.
Torvikosken valtasi sitten turkulaiset, heitäpä onkin hyvä pitää koekaniineina, jos Torvikoskessa tärähtää, niin voi aloitella kalastamisen ylempänäkin Inarijoessa. Saaliinhimo ja keskittyminen kalastamiseen saavuttanee pikapuoliin kliimaksinsa, taitaa niitä tiukeailmeisiä perhomiehiä tulla muualtakin Suomesta - edessä muutaman päivän armoton rypistys, joka syö miestä, synnyttää univelkaa ja janon, mutta se tärkein, saalis, kiihottaa suorituskyvyn äärimmilleen. Majatalon mallaksiset pöytäpuheet ovat kohta täynnään lohenväsytystä, moni huolehtii, että varmasti viimeinenkin kuulolle joutunut osallinen tai osaton kuulee kuinka se ja se lohi väsytettiin. Valitettavasti jo kolmannella väsytyskerralla väsyy kuulijakin, mutta saattaa ymmärtää kalastajan kiiman ja on kuuntelevinaan kiinnostuneena. Mutta niin kauan kuin kiimaa kestää, muistakaa, että kalastettaessa ringin pitää liikkua edistävin askelin, jotta kaikki saavat mahdollisuutensa - toisin kuin formularadalla, "turva-autoja" ei ringissä kaivata. Tutustukaa toisiinne, esitelkää itsenne niin kalastaminenkin sujuu kitkattomammin - tutulta uskaltaa paremmin kysyä asiaa, jota ei arvaa tai tiedä.

Tiukkakoski 14.6.2005

Vastarannallahan se parempi ottipaikka aina on!

© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna