Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

 Paskaniemi  8.6.2005

Paskaniemeen muodostuu hieno peili ja peilin alla onkin syvä monttu, se onkin sitten toinen juttu onko montussa kalaa. Blinnikan Pentti käväisi mökillä ja kertoi venettä laitellessaan katselleen meritaimenen hyppyjä, joten ainakin niitä on tarjolla. Oma epäilykseni on, että saattaapa sitä lohtakin löytyä, jos kerran alavirran puolella on niistä havaintoja. Lohihan nousee jopa parissa kolmessa päivässä aina Inarijokeen saakka - eipä lohet muuten täisiä olikaan. Odottaako illalla yllätys? Perho pitää saada kuitenkin riittävän syvälle, mutta sitä on tuossa paikassa turha liioitella, koska virran alapäässä monttu madaltuu ottipaikaksi.

Vesi on laskenut kymmenkunta senttiä, mutta pitäisi tuohon Paskaniemeen laskea vielä lähes puoli metriä. Eipä se taida pelkälle vedellä korjaantua, lohta taitaa olla vielä Inarijoessa perin harvakseen, ei edes meritaimenta, mutta mukavahan se on nautistekella heitoistakin. Kokeilin 330 grainin ampumapäätä, aluksi meinasi tavata pohjaan, mutta kun siirtyi hieman syvemmälle homma rupesi onnistumaan. Tässä sitä sitten kytätään, vettä ja lohta, edellistä piisaa, jäljimmäisestä on uupelo.

Haukikallio on tällä hetkellä somassa paikassa - saaressa. Joki kiertää joka puolelta ja näyttää siltä, että jos perille pääsisi kahlaamalla, niin huonoa olisi mettästä heitellä, vettä on törmiä myöten. Huomenna ei ainakaan sinne mennä. Saatta päivä jäädä huoltohommiin, kiuas on vielä nuohoojan jäljiltä paikoiltaan, tuhkaluukku on uusittu ja "vesikuuppa" on sidottu jokeen köydellä, nähtäväksi jää imeekö pumppu ilimoja. 

Viikon vaihteen jälkeen onkin sitten tulossa tuoreita voimia ja varmaa on, että kalavaleet rupeaa paranemaan, huhujen mukaan Yläkönkäällä olis jo selvä näyttö lohesta. Karigasniemen "keskustassa" on sitten kauppatarjontaa, kauppaja on kolme, samaten polttoainepisteitä, saapa nähdä äityykö kesän päälle oikein hintakilpailu.

Paskaniemi

© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna