Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

 Karigasniemi  7.6.2005

Kalastukseen valmistautuminen alkaa sillä, että pitää suoraan ajaa Inarijoen sillasta yli ja ottaa ensimmäiset kuvat Torvikoskesta.Torvikosken kuva antaa kaikille koskea kalastaneille tietoa siitä mitkä kalastuspaikat ovat kulloin kokeilemisen arvoisia. Itse olen vuoden 2001 elokuusta saakka odottanut pääseväni tarjoamaan perhoa Paskoniemeen, vesikorkeuden pitäisi olla juuri makeimmillaan, joko niemen päältä tai niemen takaa tapahtuvaan kalastukseen. On kuitenkin ihan toinen juttu, onko Inarijoessa jo lohta. Tungosta ei taida jokivarteen syntyä, viime kesänä meni puolitoista viikkoa ennenkuin törmäsin toiseen perhokalastajaan - Majatalossa tietenkin.

Toukokuun aikana on jo lueskeltu foorumeita - joko nyt paljastuu lohenkalastuksen salat, kun erälehti kalaharreineen saapuu kovan tohelluksen myötä tai on ilmeisesti jo saapunut Tenolle - kunnalle hyyrylläiseksi. Itse olen noihin toimittajien vouhotuksiin jo tottunut, mökkikaverina jo kuudetta vuotta eräs nimeltä mainitsematon päätoimittaja. Sillä erolla kuitenkin, että hän liikkuu "ranskalaiseen vartaloonsa"  nähden huomaamattomasti, ikäänkuin vaivihkaan, tehden päätelmiään ja kerryttäen kokemustaan lohenkalastuksesta - hiljaa hyvä tulee, sen olemme monta kertaa todenneet, usein olemme kokeneet mieleenpainuvia hetkiä jokivarressa. Uskallan epäillä, miten pitkälle ja miten jalostunutta "lohitiedettä" syntyy toisten tiedoilla, mahtaako lohensoutaja, tuo kaiken kyräilijä, tuoda pyytimensä näytille, pyydettäessä ei ainakaan mitään näytä tai sitten esittelee vaappujaan kuten se taannoinen "Lapinmies", jolta mahtavaa määrää tarjousvaappuja ostaessaan kysyin:"Mihinkä vaaput menevät" - "Minulla on pystykorvapentue, otan koukut pois ja puretan vaaput pennuilla ja sitten vaaput myydään kalliilla turisteille.  No Suomihan on vapaa maa, sitähän saa lukea kuka mitä haluaa ja tilata vaikka kalastusaiheisen lehden taikka ostaa ittelleen rummut!
Oho! - olipa mennä sivu aiheesta, mutta vieressä Torvikoski - vettä kyllä piisaa ja taivaalta on tullut koko päivän lisää. 
Torvikoski 7.6.2005

Siinä se sitten on - Torvikoski. Lohi kuulemma nousee aivan rannan tuntumassa. Ainoat kuulopuheet koskettelivat meritaimenta, sitä pitäisi ainakin joessa olla. Paskoniemi ei hirveästi houkutellut, mutta tarkempi tutkiskelu antanee aihetta huomenehtoolla lunastettuun lupaan ja perhonuittoon niemen alla. Kuviin palataan myöhemmin, tuli värkättyä nettiyhteyden kanssa sen verran kauan, että huomenna vasta.

© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna