Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Luobmosjavri  23.6.2005

Tarjoitui mahdollisuus vierailla viimeinkin Luomusjoella ja Luomusjärvellä, Rovisuvannon Hans oli päivän isäntänä tietonaan valtava määrä perinnetietoa Luomusjärven kalastuksesta ja historiasta. Tie järvelle oli monimuotoinen, mutta ennen autoilua saattaa olla tarpeen selvittää Metsähallitukselta, mitä lupia autoilu vaatii. Toisekseen tiet ovat rakentamattomia, maastoon muotoituneita ajouria, pohja usein hiekkaa ja karkeaa kivikkoa, korkeita mäkiä ja yksi mielenkiintoinen joen ylitys - Hans opasti ajamaan ensin alavirtaan ja sitten kääntämään jyrkästi matalaan ylävirtaan, "ilmainen pohjanpesu", kuten Hans kohtaa kuvasi. Joskus kovalla vedellä auto on pysähtynyt keskelle jokea ja siitä sitten tietää, miten käy kun aukaisee ovat.
Luomusjoessa, joka on kapea, paikoin syvä tunturipuro, on paikoin lompoloita, erittäin syviä ja kirkasvetisiä lampareita, joissa on paikallista taimenta, siikaa ja tammukkaa. Lampareet ovat muutaman metrin levyisistä aina kymmenien metriä levyisiin ja jopa parikin sataa metriä pitkiä joen laajentumia - täynnä kalaa.
Järvialue, joista keskeisimmät ovat Luomusjärvet, sisältää monia suurehkoja järviä, syviä, kovarantaisia, runsaan siika- ja rautukannan omaavia järviä. Muutamassa paikassa erityisesti rautu tarrasi tarmokkaasti tarjottuun pintaperhoon, valitettavasti koko jäi ruokakalakokoon, mutta Hansin tietojen mukaan vasta heinäkuu aktivoi suuremman raudun syönnille. Siiasta saimme näytteen verkoista, siian koko riippuu pelkästään valitusta verkon silmäkoosta, edellisten vuosien perusteella siika saavuttaa jopa reilun kolmen kilon koon. Pinturiin tavoitetut siiat jäivät hieman tuosta koosta.
Maisemat alueella ovat kuvan mukaiset, paikoin järvessä on matalia hiekkakannaksia, joita myöten saattaa kahlata kalojen tuikkuen perään satoja metrejä, mutta paikoin järvet ovat syviä kuin haudat reiluun kahteen kymmeneen metriin. Järvien välillä löytyy pieniä puroja, joiden niska ja laskualueet ovat kalojen ruokailupaikkoja - potentiaalisia kalastuspaikkoja. Jos joku kiinnostuu muustakin kuin lohen jäljestämisestä, kannattaa Kalastajan Majatalossa kysellä Kitin Hansin perään, erämaa-alueen kalastusluvat löytyvät samasta paikasta. Juhannus on käsillä, juhlistamiseen valmistetaan Luomusjärven siiasta savustettua herkkua, iltaan sisältyy varmaankin myös lohenkalastusta - lupa on iltaan päällä. Päätoimittaja valmistautuu omaan lohentapporetkeensä, itsellä tarkoitus hoitaa töpinää ja samalla sitaista muutama perho iltaa  ja huomista varten. Tenolla on edelleen kohtuullisia havaintoja lohesta, titti on pientä sivujoen kalaa, mutta Kitin Hansin tietojen mukaan juuri tuo titti tulee suurten kalojan matkassa, joten varautukaa yllätykseen. Laasasen Simo on löytänyt eilen raadonsyöjän eli meritaimenen Rännistä, meritaimen oli saatu jo Kuolnajoelta. Ovat ihmeesti aina menneet vahtipaikkamme sivu tietenkin juuri silloin, kun vonkamiehet ovat muualla. Noh, ei tämä aivan niin "veristä" ole.
Juhannusta vaan kaikille, sen mukaista, mistä kukin pitää. Pitäkää pelastusliivit yllä liikkuessanne vesillä.

Luobmosjavri 23.6.2005

© Asko Jaakola 2005

Sulje ikkuna