Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ränni 29.7.2004Iltakalastus typistyi Tiukkakosken ja Paskaniemen jauhamiseen. Aikeena oli mennä Inarijoen yläjuoksulle, mutta yllättäen kaikki paikat oli miehitetty, joten tuollaisen vieraisiin erittäin epäluuloisesti suhtautuvan bernhardilaisen kanssa ei ollut korrektia liittyä näihin joukkoihin. Omassa rannassa iltauutisiin ja sen jälkeen parin tunnin tyhjä vierailu Haukikalliolle.
Aamulla nukuttiin pitkään ja aprikoituani päivän kalastusta suunnaksi tuli Ränni. Pari tyhjää laskua ja mieleen nousi edelliseltä päivältä vanhan tutun, Hirsikankaan Samulin tapaaminen ja erityisesti se perho, jota Samuli käytti Inarijoen silta kuopassa heittäessään sitä kukulla. Samalla muisteltiin niitä ehtoja, joita Syrjäsen Lauri asetti sitoessaan Samulille uuden perhon entisen, useimmiten kiveen menetetyn tilalle. Nämä kiveen jääneet olivat aina niitä "lohen suuhun" jätettyjä - tällä ehdolla Laurilta irtosi uusi perho. Kaivelin illalla rasioita ja sieltähän se löytyi "Sammelin perho" ja samainen perho narrasi sitten päivällä titin, ei mikään mahdottoman iso, mutta pikku kojamo kuitenkin. Titin perkaamiseen sain myös bernhardilaisen avustusta, maitipussit hävisi välittömästi koiran suuhun, suolet ehdin nakata takakäteen jokeen. Seuraavaksi koira tokaisi kiinni pyrstöön syödäkseen koko kalan, jolloin oli pakko puuttua peliin ja kalaan, joka on varattu huomisen ihmisruuaksi. Huomenna kalastetaan kuitenkin ensin Dalvadaksessa.

Jos joku innostuu perhon sitomaan, niin sopii käyttää #12...14 kolmihaaraista Kamasanin koukkua, pyrstö ja alussiipi ovat valkokärkistä oravaa ja kurkku keltaista kukkoa, muut seikat selvinnevät kuvasta.


© Asko Jaakola 2004

Sulje ikkuna