Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Haukikallio 26.7.2004Maanantai-iltana yrittämään, Haukikalliolla ainakin rouva kalasti tiukan valvonnan alla - bernharndilaisemme oli nyt ensimmäistä kertaa Lapissa. Mikään uimamies kaveri ei ole, mutta munia myöten kahlaaminen onnistui.

Kala, joka tavoitteli loppukesän pienehköjä perhoja oli kaikkiaan smolttia, joka tiedoksi tutkijoille, jotka lohen sielun elämään seuraa. Sen verran kiertää vielä TV Uutisten juttu Tenosta, moni asiahan siinä piti paikkaansa, mutta pari seikkaa kirahti korvaan. Ensinnäkin meitä kalastajia pitäisi olla kymmeniä tuhansia - nyt ei vain näkynyt, eikä ole näkynyt muinakaan vuosina. Lisää tutkivaa journalismia, please. Toinen oli Eero Niemelän lausunto 2000 luvun villien vuosien "ryöstökalastuksesta", jonka seurauksena ei juuri kutevaa kalaa jokeen jätetty. Sen verran ole mainittua henkilöä seurannut, että oppiensa mukaan lohen jälkikasvu viettää joessa 4...7 vuoteen ennenkuin painuu mereen. Sieltä tuollainen 7 vuotias tulee seuraavana kesänä - tittinä. Mielestäni tutkijan lausunto pitää, jos Tenosta olisi kalastettu kaikki smoltit pois, mutta ei ainakaan käytännössä. Ainakin Inarijoki on tuottanut voimakkaasti jälkikasvua, jonka on voinut käytännössä ilman sähkökalastustakin todeta. Sen sijaan 90 luvun lopulla oli huonoja poikastuotantovuosia, mutta ei niin huonoja kuin tästä kaudesta saattaa päätellä. Eikös sen RKTL:n rooli tässä ole tuottaa luotettavaa tutkittua tietoa, jonka perusteella tehdään erilaisia kalastukseen liittyviä päätöksiä muissa instansseissa, nyt vuosien ajan on sieltä suunnasta tullut ohjetta ja lausuntoa, jotka eivät aina ole olleet linjassa toimeksiannon kanssa?

© Asko Jaakola 2004

Sulje ikkuna