Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Rauhoitus 28.6.2004Juhannuksen jälkeinen arkipäivä toi Karigasniemelle, kuten myös muuallekin Inari- ja Tenojokien varteen viimeisetkin lohenkalastuksen harrastajat. Toivottavasti harrastus tarjoaa itse kunkin kaipaamia elämyksiä, kalan kanssa tai sitten ilman. Päivällä lueskeltiin tämän vuoden Teno-info julkaisua, jossa puhutaan myös elämyksistä, mutta tieto on "väritykseltään" aikalailla yksipuolista, rannalta tapahtuva perhokalastus ei juuri palstatilaa saa, ei kuvituksessa eikä tekstissäkään. Onko kyseessä rivien välistä luettava viesti.

Onneksi meidät perhokalastajat on nyt kuitenkin julkisesti leimattu herrasmiehiksi.

Valitettavasti uutta lupaa ei iltaa varten tarvitse lunastaa, kotoväki ilmoitti kaipaavansa koiranhoitajaa ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että aamulla on suunta etelään, vaikka koiriemme määrä oleellisesti viime lauantaina vähentyikin - kultainen noutajamme Pepe pääsi 14 vuoden mittaisen hyvän elämänsä päätteeksi vanhuuden kärsimyksistä. Mutta berhardilaisemme on onneksi voimissaan, ruoka kelpaa ja koiranelämä jatkuu. Ihmisillä on sen sijaan monenlaista murhetta - reviiri on yksi noista murheista, joka teettää toitä vaikkapa juhannuksen pyhinä aitatöiden muodossa, jotta oman palstansa saisi erotettua muiden nautinnasta.

Tie päättyy, mutta ei perhokalastus, se jatkuu myöhemmin kesällä, kunnes koirahommat on hoidettu, saattaapa olla, että otan koiran mukaan - silloin kannattaa kiertää eri pooliin, ettei tule "reviiririitaa".

Niille, jotka jatkavat kalastus tai tulevat kalastamaan toivin kireitä siimoja, ottiperhoja ja kevyttä vapaa, saalis ei ole tärkeintä, mutta mukava mielenvirkistys silloin tällöin...Ottiperhoon violettia runkoon ja sipaus sinistä siipeen. Vesi on joessa hyvällä mallilla, kannattaa lähteä heti kalaan.

Pitää kotoa lisätä yksi juttu, joka muljahti mieleen:

"Mitä taitoja edellytetään norjalaiselta aivokirurgilta? - Kymppi puutöissä!!!".

© Asko Jaakola 2004

Sulje ikkuna