Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki

Tällä sivulla voit lukea Inari- ja Tenojoen kalastuskauden tapahtumista "reaaliajassa" - päiväkirjamuotoiset juttut kertovat eri kalastuspaikoista, vesitilanteesta, kelvollisista perhoista ja päätelmistä lohen liikkeistä joissa.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Outakoski 2.8.2002
Aamulla miinoista huolimatta Ränniin, muutama lasku ja seurauksena pohdinta Inarinjoen kadoksissa olevasta lohesta. Kesää ei varmaankaan optimistisinkaan voi kuvata tyydyttäväksi - sattuma lohia on tullut, mutta se lohikantaa ylläpitävä lukumääräisesti kohtuullinen nousu on jäänyt puuttumaan. Muutamia lohia on tullut ja sijoittunut asemilleen. Jääneekö paljon talveksi pohdittavaa tai peräti tutkittavaa - onko jossakin vikaa?

Aikainen kevät ja kuivat joet eivät lohta houkutelleet. Tenossa on parvet liikkuneet ja niistä on tehty havaintoja, joitakin jopa saatu saaliiksikin, mutta kuinka moni lohista on noussut Karasjokeen. Miten näiden kudun tulee käymään?

Vesitilanne an ajankohtaan nähden erinomainen, tie suvunjatkoon on avoin. Onko lohen mielenkiinto siirtynyt muualle, kirmaavatko kauan odotettut sukuaan jatkavat lohet meressa turskien perässä, kokonaan vieraalla reviirillä vai kiinnostaako lohta vuonon kassiin siemennetyt kylläisessä kunnossa olevat kassilohet, kun syntymäjoet eivät kiinnosta?

Outakoskessa oli vesi kohdallaan, jahdin kohteena Turusen leskeksi jättämä kojamo, joka ei vielä ollut kohtalostaan tietoinen, edessä ratkaisut viettinsä mukaisesta elämästä tai odotus Outakosken ylämontussä kuin autioituvan maaseudun maanviljelijä vanhapoika kotonaan morsiantaan. Sen verran epäselvä nykyinen elämäntilansa on, että se saattaa käydä henkikullan päälle - teräviä, toinen toistaan houkuttelevampia perhoja tarjotaan taajaan.

Tuoko tuleva kesä kojamon Outakoskeen - perhokalastajan se ainakin tuo.


© Asko Jaakola 2002

Sulje ikkuna